Brüsszelben is vádlott lett Salah Abdeslam

A dzsihadistát terrortevékenységben való részvétellel vádolja a szövetségi ügyészség, ami azt jelenti, hogy bizonyítottan tagja lehetett a brüsszeli merényleteket kitervelő és végrehajtó sejtnek.

2019. 08. 08. 11:19
Ayari is escorted by Belgian police officers as he arrives for his trial at Brussels Palace of Justice
courtroom on the second day of the trial of Salah Abdeslam and Ayari at Brussels Palace of Justice, Belgium, February 8, 2018. REUTERS/Francois Lenoir ATTENTION EDITORS - THE DEFENDANT'S FACE HAS BEEN PIXELATED BY JUDICIAL ORDER. - RC16D67DE2D0 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország után Belgiumban is büntetőeljárás indul Salah Abdeslam ellen: a dzsihadistát terrortevékenységben való részvétellel vádolja a szövetségi ügyészség, ami azt jelenti, hogy bizonyítottan tagja lehetett a brüsszeli merényleteket kitervelő és végrehajtó sejtnek, adta hírül a brüsszeli sajtó. A marokkói gyökerű, brüsszeli születésű, de francia állampolgárságú Abdeslam 2016 márciusa óta van rács mögött, jelenleg egy Párizshoz közeli börtönben tartják fogva.

Franciaországban már korábban megvádolták a párizsi merényletekben betöltött kulcsszerepe miatt: a 2015. novemberi, 131 halálos áldozatot követelő támadássorozatot a terroristák közül egyedül ő élte túl, mivel nem lépett működésbe a rajta lévő robbanómellény. Abdeslam később bevallotta, hogy a merénylet egyik színhelyére, a Stade de France stadionhoz ő fuvarozta az ott robbantó iszlamistákat.

Az viszont sosem igazolódott, hogy a 2016. márciusi brüsszeli terrorcselekményben közvetlen szerepe lett volna, a terroristát ugyanis három nappal a merénylet előtt Brüsszel multikulturális kerületében, Molenbeekben fogták el. A razzia során Abdeslam és társai tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel, és négy egyenruhást meg is sebesítettek. Az elfogását követően a brüsszeli terrorcselekményről részletesen sosem vallott, egyes sajtóforrások szerint csak azt ismerte be, hogy újabb merényletek lehetnek készülőben. A belga hatóságokat akkoriban sok kritika érte: a terroristát – aki maga is megsebesült a razziában – az elfogása és a 35 áldozattal járó brüsszeli terrortámadás között mindössze két órán át faggatták – épp a férfi egészségügyi állapotára hivatkozva.

Sokakban szintén nemtetszést vált ki, hogy Abdeslam továbbra is sikeresen hivatkozik a hallgatáshoz való jogára a bírói testületek előtt. A molenbeeki razzia nyomán gyilkossági kísérlet vádjában találták bűnösnek tavaly áprilisban, és húsz év börtönbüntetésre ítélték Brüsszelben. A 29 éves férfi akkor, a büntetőper kezdetén szólalt meg utoljára a nyilvánosság előtt, és azt sem engedte, hogy a tárgyaláson róla készült képeket közzétegyék a sajtóban.

– Nem félek maguktól. Bízom Allahban – mondta a tavaly februári tárgyaláson, arról panaszkodva: a muszlimokat szigorúbban ítélik meg, mint másokat, esetükben szó sincs az ártatlanság vélelméről.

A belga sajtóban egyébként Abdeslam testvére, Mohamed is gyakran szerepel: a férfit legutóbb 2017 őszén ítélték harminc hónapos börtönbüntetésre, mert a molenbeeki önkormányzat alkalmazottjaként tudott egy hetvenezer eurós pénzszállítmányról, amit aztán fegyveresek elraboltak. Mohamed Abdeslam később beismerte, hogy ő és két ismerőse állt a rablás mögött.

Magyar szálak

Francia kérésre korábban a magyar hatóságok is vizsgálták Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatait. A férfi 2015-ben ugyanis három alkalommal is hazánkban vehetett fel iszlamistákat: először augusztusban Kiskőrösről vitte magával Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot. Előbbi a Stade de France-nál követett el később öngyilkos merényletet, utóbbi a párizsi kávézóknál vett részt a lövöldözésekben. Abdeslam 2015. szeptember elején érkezett ismét a Keleti pályaudvarhoz, ahol egy migránssegítő aktivista szállásolta el őt. A terrorista ekkor az illegális bevándorlók között érkező Mohamed Belkaidot és Najim Laachraoui-t vitte Belgiumba. Laachraoui később a brüsszeli Zavantem repülőtéren követett el merényletet. Abdeslam 2015 szeptemberében a három bataclani merénylőt, Sami Amimourt, Omar Mostefait és Mohamed Aggadot vitte magával szintén a Keleti pályaudvar közeléből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.