Civil áldozatai is vannak az afganisztáni légicsapásnak

Az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja határozottan elítélte az előző nap történteket.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 45 ember vesztette életét, többen közülük civilek az afgán légierő radikális iszlamista tálibokra mért légicsapásában az Iránnal határos nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A lázadók és a kabuli vezetés közötti béketárgyalások beindításán fáradozó Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja csütörtökön határozottan elítélte az előző nap történteket.

„Herátban a felvételek és a szemtanúk beszámolói szerint sok polgári személy, köztük gyerekek is áldozatul estek egy afgán légicsapásnak. Elítéljük a támadást, és támogatunk egy vizsgálatot” – írta Twitter-oldalán Khalilzad. Az Egyesült Államok mindemellett sajnálkozását fejezi ki a szélsőségesek nemrég végrehajtott támadásai miatt – tette hozzá.

Szemtanúk legalább tizennégy civil halottról számoltak be. Ali Ahmad Fakír Jar, a heráti Adraszkán körzet kormányzója legkevesebb nyolc polgári halálos áldozatról tudott. „Negyvenöt emberrel végzett a biztonsági erők légicsapása Ham Ziarat régióban, tálibok is vannak a halottak között” – mondta Jar.

Helyi beszámolók szerint több százan gyűltek össze szerdán a körzetben, hogy otthonában üdvözöljék Gulam Nábit, a tálibok egyik volt harcosát, akit a béketárgyalások előfeltételeként kialkudott fogolycsere keretében helyeztek szabadlábra. Ekkor csaptak le az afgán légierő harci repülőgépei.

A védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy kivizsgálják az esetet, és nyilvánosságra hozzák a vizsgálat eredményét.

Kvari Muhammad Juszuf Ahmadi tálib szóvivő elítélte a történteket, és megerősítette, hogy nyolc civil vesztette életét és tizenketten megsebesültek, a tálibok veszteségeiről ugyanakkor nem szólt.

Hangsúlyozta, hogy a szabadon engedett tálibok elleni erőszak alááshatja a lázadók és az Egyesült Államok közötti februári dohai megállapodást. „Az ilyen akciók arra kényszeríthetik a nemrég elengedett foglyokat, akik csak normális életre vágynak, hogy ismét fegyvert ragadjanak az ellenséggel szemben” – emelte ki Ahmadi.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő szóvivője szerint csapataik nem vettek részt a szélsőségesek elleni légitámadásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.