Csatatérré változtatták a holland városokat + videó

Harmadik napja tartanak az évtizedek óta nem tapasztalt zavargások Hollandiában.

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle, BBC, France24, Al-Dzsazíra2021. 01. 26. 9:14
null
Rotterdam, 2021. január 25. Holland fiatalok tüzet gyújtottak és kövekkel dobálják a rendõröket egy tüntetésen Rotterdamban 2021. január 25-én. Hollandiában az elõzõ hétvégén országszerte a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt tiltakozó tüntetõk gyûltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendõrök több mint 200 embert õrizetbe vettek. MTI/EPA/ANP/Marco De Swart Fotó: Marco De Swart
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este folytatódtak az immáron harmadik napja tartó zavargások Hollandiában. A kijárási tilalom ellen tiltakozók Amszterdamban, Rotterdamban, Hágában, Amersfoortban és Geleenben is összecsaptak a rendőrökkel. Legalább 150 embert vettek őrizetbe.

Rotterdamban vízágyút és könnygázt vetett be és figyelmeztető lövéseket is leadott a rendőrség a tüntetők feloszlatása érdekében. A huligánok kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak ki, buszmegállókat rongáltak meg, petárdákkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, újságírókat inzultáltak. Ahmed Aboutaleb polgármester szégyentelen tolvajoknak nevezte az elkövetőket, és sürgősségi rendeletet adott ki, amelynek értelmében a rendfenntartók széles körű felhatalmazást kapnak a letartóztatásokhoz.

Holland fiatalok tüzet gyújtottak és kövekkel dobálják a rendőröket egy tüntetésen Rotterdamban, 2021. január 25-én. Hollandiában az előző hétvégén országszerte a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt tiltakozó tüntetők gyűltek össze annak ellenére, hogy mindenfajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok
MTI/EPA/ANP/Marco De Swart

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy – a második világháború óta először – bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, a járvány terjedésének lassítása érdekében. Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban. Hollandiában már közel egymillióan fertőződtek meg a koronavírussal, és megközelítette a 14 ezret a kór miatt elhunytak száma.

A kijárási tilalom elleni tiltakozások a közösségi médiában futótűzként terjedő üzenetek hatására zavargásokká alakultak át, amelyekben a helyi sajtó beszámolója szerint főleg tinédzserek és huszonéves fiatalok vesznek részt. A BBC tudósítója szerint Hágában is tüzeket gyújtottak a randalírozók, Tilburgban pedig a Willem II labdarúgócsapat szurkolói vonultak ki az utcákra, hogy megvédjék városukat a zavargóktól. A déli ’s-Hertogenboschban kórházakba próbáltak behatolni a vandálok.

Kövekkel dobálják a rendőröket egy tüntetésen Rotterdamban, 2021. január 25-én. A rendőrök több mint kétszáz embert őrizetbe vettek
MTI/EPA/ANP/Marco De Swart

– Ez elfogadhatatlan. Minden normális ember szörnyülködve tekint erre. Ennek semmi köze a tiltakozáshoz, ez bűnözői erőszak, és úgy is fogjuk kezelni – fejezte ki felháborodását Mark Rutte miniszterelnök.

– Ilyen mértékű erőszakot negyven éve nem láttunk – nyilatkozta Koen Simmers rendőrségi szakszervezeti vezető. Geert Wilders, a bevándorlásellenes jobboldali Szabadságpárt vezetője a hadsereg bevetését sürgette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.