Cseh Katalin az Index ügyével kampányolt Brüsszelben

A momentumos képviselő „macskakörmöt” mutatva beszélt győzelemről felszólalása közben.

Magyar Nemzet
2020. 07. 23. 16:41
CSEH Katalin
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A momentumos Cseh Katalin is felszólalt az Európai Parlament mai plenárisán, ahol a képviselők a 2021–27 közötti büdzséről, illetve a 750 milliárd eurós mentőalapról mondtak véleményt.

A Magyar Nemzet is megírta, az EP jelentős része elégedetlen, mert a brüsszeli csomag híján van a konkrét és ütős jogállamisági mechanizmusnak.

Míg a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke, Szájer József az ülésen arról beszélt, hogy épp az uniós parlamentnek nincs fogalma a jogállamiságról, Cseh Katalin az Index körüli botrányt „vitte” Brüsszelbe.

Mint azt mondta, Orbán Viktor uniós csúcson aratott – Cseh szerint csak állítólagos – győzelme után mindössze órákkal menesztették az Index főszerkesztőjét. A Momentum politikusa ezzel arra utalt, hogy Dull Szabolcs kirúgása szerinte az újabb szög a hazai jogállamiság koporsójában. Ezután arról is szólt: az EU-s pénzeket össze kell kötni az EU-s értékekkel, ezt pedig az Európai Tanács bizony elmulasztotta megtenni a csúcsértekezletén. Cseh a Facebook-oldalára feltöltött videóval is szemléltette, hogy „kiállt” az Indexért és a jogállamiságért Brüsszelben.

A momentumos képviselő „macskakörmöt” mutatva beszélt győzelemről – Forrás: Facebook

Nem Cseh Katalin az ellenzék első brüsszeli képviselője, aki nem fogadja el a jogállamisági mechanizmus hiányát.

Korábban a DK-s Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor, illetve az MSZP-s Ujhelyi István tudatta: kizárólag akkor szavazza meg a hétéves költségvetést és az újjáépítési csomagot az Európai Parlamentben, ha abban a jogállamisági feltétel megkerülhetetlen marad. Ez brüsszeli nyelven gyakorlatilag azt jelentené, hogy hazánktól uniós forrásokat vonnak el.

A történelmi csomag végrehajtásához az uniós parlament zöld jelzése is kell.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.