Szájer József az EP-ben: Mi megharcoltunk a jogállamért!

Szerinte a jogállam nem jelenti le nem írt szabályok számonkérését, a kettős mércét.

Magyar Nemzet
2020. 07. 23. 12:16
null
EP Plenary session - European Council and Commission statements - Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 17-21 July 2020 Fotó: DAINA LE LARDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben a házban sokat beszélnek a jogállamiságról olyanok is, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy az mit jelent – kezdte az európai parlamenti felszólalását csütörtökön Szájer József, aki szerint a jogállam a szabadságot, a nemzeti függetlenséget és a demokráciát jelenti. – Az én nemzedékem harminc évvel ezelőtt azért harcolt, hogy ez ne csak az Európa nyugati felén élők örökölt privilégiuma legyen! Mi ezért megharcoltunk! – vélekedett a Fidesz EP-képviselője. Szerinte a jogállam nem jelenti le nem írt szabályok számonkérését, a kettős mércét – amikor valakit megbüntetnek ugyanazért, amiért más dicséretet kap. – Nem jelenti az egyeseknek nem tetsző politikai ideológiák szankcionálását vagy elhallgatását. Pedig itt egyesek erre használják a jogállam jelszavát – mondta.

– Aki jogállamról papol, az ne tekerje ki a szavazási szabályokat! – húzta alá Szájer József, emlékeztetve a Sargentini-jelentés 2018-as elfogadásának körülményeire. – Aki a jogállam híve, ne ijedjen meg az eltérő véleményektől. Az adja meg a vádlottnak a szót, hogy védekezhessen! – fogalmazott a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke, ezúttal arra utalva, hogy a magyar vírustörvényről szóló, májusi EP-vitán Varga Judit igazságügyi miniszter nem kapott szót Brüsszelben.

– Ebben a házban olyan megoldásokat erőltetnek, amelyeknél nem normatív, nem jogi kritériumok alapján határoznák meg, hol sérül a jogállam, hanem már a gyanú esetén is súlyos anyagi szankciókat vetnének ki és nem garantálnák az egyenlő elbánást sem. Ez a kommunista modell! Mi már láttunk ilyet, már voltunk áldozatai hasonló törekvéseknek. Legyőztük őket, és nem fogjuk megengedni, hogy a hátsó ajtón visszatérjenek! – szögezte le Szájer, aki szerint Európa ennél igenis jobbat, jobb jogállamot érdemel.

A „zavaros” jogállamisági alku miatt háborog az Európai Parlament

Megkezdődött az uniós keretköltségvetésről és mentőalapról szóló vita az Európai Parlamentben, ahol Charles Michel tanácsi és Ursula von der Leyen bizottsági elnök is a képviselők megnyerésére tett kísérletet. Az Európai Parlament zöld jelzése is kell a mintegy 2000 milliárd eurós csomag végrehajtásához – nem csoda tehát, hogy a csúcsintézmények vezetői az eddiginél is engedékenyebbnek mutatkoztak a képviselők irányába. A jogállamiság az ülés egyik leginkább vitás ügye. A fideszes Szájer József szerint az EP még a saját szabályait is felrúgja a politikai célok teljesítése érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.