Dante poklához hasonlítják az indiai Covid-helyzetet + képgaléria

A feketepiacon vásárolt oxigénpalackokat már otthon igyekeznek raktározni az emberek.

2021. 04. 29. 18:52
Corona Virus Outbreak In India
A view of a ground showing funeral pyres during a mass cremation of victims, who died due to the coronavirus disease, at a crematorium in New Delhi on April 26, 2021. India recorded over 3.52 lakh new Covid-19 cases in the 24 hours, taking the country's total infections to over 1.73 crore. With 2,812 new fatalities, the death toll is now over 1.95 lakh. (Photo by Mayank Makhija/NurPhoto) (Photo by Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: MAYANK MAKHIJA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra újabb rekordokat dönt a koronavírus-fertőzöttek és a világjárvány áldozatainak száma Indiában. A temetkezési vállalatok éjjel-nappal dolgoznak, a krematóriumokat már a parkolókban állítják fel. Sumit Ray, egy indiai kórház vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy pusztító a helyzet az országban, és elérték azt a pontot, amikor a válság már enyhe kifejezés a helyzet leírására. A kutató hozzátette: rengeteg beteg haldoklik, akik szabad kórházi ágyak után kutatva keresik fel sorra az egészségügyi intézményeket. A kórházakban azonban továbbra is problémát jelent az egészségügyi alkalmazottak létszáma. Sajtóértesülések szerint egy kórház 220 orvosa közül negyvenen nem tudnak dolgozni, mert megbetegedtek, négyen pedig meghaltak.

Olyan, mint Dante pokla. A legalapvetőbb gyógyszerek sincsenek készleten és az oxigén is egyre kevesebb. Az oxigénpalackokat már a feketepiacon árulják, ugyanis sokan a legrosszabbra készülnek és már otthonaikban raktároznak belőlük

– fogalmazott Zarir Udwadia, indiai kutató a Financial Times brit gazdasági napilapban megjelent véleménycikkében.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha Indiában nem fékezik meg rövid időn belül a vírus terjedését, akkor az alacsony oltóanyag-ellátottságú és kevésbé fejlett egészségügyi rendszerű szomszédos országokba fog átterjedni a vírus katasztrofális állapotokat okozva. Narendra Modi, India miniszterelnöke a napokban elismerte a válság mértékét és az oltási kampány felgyorsítását sürgette, valamint kiterjesztette a 18 éves fiatalokra is. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán jelentette be, hogy Ausztria a külföldi katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott alapokból (AKF) kétmillió eurós segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéséhez.

– Ha pedig tovább terjed más kontinensekre és újabb vírusvariánsok jelennek meg, melyek egyre inkább ellenállnak a koronavírus-vakcináknak, világszerte újabb és súlyosabb hullámok várhatók

– figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai is.

Világszerte egyre több országban jelenik meg az indiai vírusvariáns, a WHO szerint már legalább 17 országban – többek közt Romániában, Izraelben, Olaszországban és Svájcban – is regisztrálták már valamely, Indiából származó mutációt. Hezi Levy, az izraeli egészségügyi minisztérium igazgatója elmondta, hogy megpróbálják reptéri szigorításokkal megakadályozni az újabb vírusváltozatok behozatalát az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.