De Gaulle nyomában látogatott Macron Londonba

Az államfőt Boris Johnson és Károly herceg is fogadta a járvány utáni első hivatalos külföldi útján.

2020. 06. 18. 20:15
President Macron visits London
epa08493935 British Prime Minister Boris Johnson (L) welcomes French President Emmanuel Macron (R) to 10 Downing Street in London, Britain, 18 June 2020. French President Macron is in London to mark the 80th anniversary of former French president Charles de Gaulle's appeal to French people to resist the Nazi occupation during World War II. EPA/ANDY RAIN Fotó: EPA/ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenállási mozgalom vezéralakjaként a francia történelmi emlékezetbe égett Charles de Gaulle francia tábornok híres londoni rádióbeszédének 80. évfordulóján látogatott a brit fővárosba Emmanuel Macron. A francia államfőt Boris Johnson kormányfő és Károly walesi herceg, trónörökös is fogadta a koronavírus-járvány utáni első hivatalos külföldi útján. Noha a brit kormányfő Downing Street-i rezidenciája előtt – a távolságtartást ösztönző szabályoknak megfelelően – ezúttal elmaradt a protokolláris kézfogás, a mintegy kétórásra nyúló négyszemközti beszélgetésen a két vezető a járványkezelés folytatásáról, valamint az Egyesült Királyság és az Európai Unió a brexitet, a brit EU-kilépést követő viszonyának alakulásáról folytatott tárgyalásokat. A megbeszélésen szó esett az Egyesült Királyságba érkezőkre vonatkozó 14 napos karantén enyhítéséről is – ez alól Macron külföldi üzleti képviselőként mentességet kapott.

Fotó: EPA/Andy Rain

A brexittárgyalásokkal kapcsolatban a brit miniszterelnök üdvözölte azt az egyezséget, miszerint júliusban intenzívebbé teszik az egyeztetéseket Brüsszel és London között. Johnson azt is egyértelművé tette: nem gondolja, hogy értelme lenne a kereskedelmi tárgyalások őszi időszakig tartó meghosszabbításának. A két vezető megvitatta a líbiai helyzetet is: egyetértettek abban, hogy szükség van egy, az ENSZ égisze alatt folytatott békefolyamatra, amely a konfliktusban érdekelt összes felet egy asztalhoz ülteti a háború lezárása érdekében. Károly herceg Macronnal való találkozása után – De Gaulle szavait felelevenítve – azt mondta: a francia tábornok szavai („Soha ne add fel a reményt!”) a mai napig semmit nem vesztettek érvényükből, s ennek belátásához elegendő a világjárvánnyal szemben folytatott globális küzdelemre gondolni. – Határozott elszántsága a mai napig példát mutat, amelyre Franciaország és az Egyesült Királyság egyaránt támaszkodhat, amikor együtt fáradozik az új kihívások leküzdésén – fogalmazott a walesi herceg. A két ország egyébként a koronavírus által legsújtottabbak között van Európában.

Charles de Gaulle, a francia V. Köztársaság első elnöke azután menekült Londonba s hozta ott létre a francia ellenállás központját, hogy Adolf Hitler náci diktátor hadserege 1940 tavaszán mindössze másfél hónap alatt térdre kényszerítette Franciaországot. De Gaulle – a Szabad Francia Erők vezetőjeként – a BBC brit közszolgálati adó londoni stúdiójából intézett buzdító, drámai hangvételű beszédet a francia néphez 1940. június 18-án. Ebben arra biztatta híveit, folytassák az ellenállást Franciaország megszállóival, illetve a nácikkal tűzszünetet kötő Vichy-kormánnyal szemben. Néhány nappal Macron londoni vizitje előtt egyébként Hautmont észak-franciaországi kisvárosban ismeretlen tettesek megrongálták De Gaulle szobrát; az esetet a párizsi kormány a nemzet elleni támadásnak minősítette – számolt be a The Daily Telegraph brit lap hírportálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.