Donald Trump első alkalommal nyilatkozott a betegségéről

Koronavírus-fertőzése után immár kicsattanó egészségben van az amerikai elnök, aki szívesen adományozna vérplazmát. Arról fogalma sincs, hogy hol és mikor kapta el a betegséget.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 11:05
donald trump
Bethesda, 2020. október 3. Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévõ Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Az elnöknél és feleségénél korábban koronavírus-fertõzést állapítottak meg. Trump elõvigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba, ahol néhány napot tölt. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés átesett amerikai elnök első alkalommal a Fox News egy péntek esti műsorában beszélt a betegségéről. Az interjúból kiderült,

Donald Trump kicsattanó egészségnek örvend, péntektől már orvosságot sem kap. A 74 éves politikus elmondta azt is, hogy pár naponta tesztelik a koronavírusra, és szinte biztos benne, hogy a péntek reggel végzett vizsgálatnak negatív lesz az eredménye.

Az amerikai elnökről és feleségéről csaknem másfél hete derült ki, hogy megfertőződtek a koronavírussal. Trump három napot töltött a bethesdai Walter Reed katonai kórházban, ahol egy kísérleti antitest-készítményt kapott. – Nagyon korán elkezdtük a kezelést. Sokkal rosszabbra fordulhatott volna a helyzet, ha nem kapok ilyen hamar ellátást – mondta a kórházban töltött napokról, bejelentve:

ha úgy adódik, maga is plazmaadással segítené a fertőzöttek gyógyulását.

Az amerikai elnök kiautózott köszönteni híveit
Fotó: MTI/AP/Anthony Peltier

Nem tudja, hogy hol fertőződött meg

Donald Trump a kórházi kezelés idején kiautózott köszönteni az épületnél összegyűlt szimpatizánsait, amit többen is kritikával illettek. A Fox műsorában azzal védekezett a rosszindulatú megjegyzések ellen, hogy az autóban ülő összes személy biztos védőfelszerelést viselt. – Az emberek éjt nappallá téve kint álltak a kórház előtt, kimutatva a szeretetüket. Én magam tiszteletlennek tartottam volna, ha nem megyek ki legalább integetni nekik. Nagyon örülök, hogy végül kimentem közéjük – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy tudja-e pontosan hol és mikor fertőződött meg, úgy felelt: „Fogalmam sincs. A Fehér Házban több nagyszabású rendezvény is volt a közelmúltban, talán ezek egyikén történt”

Trump az Egyesült Államok lakosságának is üzent az interjúban, azt hangoztatva: hatalmas tisztelettel van az orvosok, kutatók, illetve a vírustól szenvedő családok iránt. – Ennek sosem szabadott volna kijutnia Kínából. Nemcsak, hogy az Egyesült Államoknak, a világ többi országának sem kellett volna ezzel szembesülnie – vélekedett. Azt is hozzátéve: tudja, Kínában is megszenvedték a vírust.

Trump kültéri vitán venne részt

Az elnököt kérdezték arról is, hogy elvállalna-e egy kültéri elnökjelölti vitát. (Az interjú azelőtt készült, hogy bejelentették volna a második, október 15-én esedékes országos televíziós vita törlését.) Erre azt felelte:

szívesen, hiszen a kültéri kampányrendezvényekkel sosem akadt problémája. Ugyanakkor egy virtuálisan, „számítógépekkel tartott” vitába nem fog belemenni.

„Joe-nak [Biden] van egy olyan szokása, hogy előszeretettel olvas fel válaszokat számítógépek képernyőiről. Így ami engem illet, egy kültéren tartott, de mindenképp személyes vitába mennék csak bele” – szögezte le.

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (balra) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában szeptember 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.