Egyelőre nincs nyoma a belarusz határok lezárásának

Az államfő előző este közölte, lezárja a Lengyelországgal és Litvániával közös határszakaszt.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2020. 09. 18. 10:22
LUKASENKA, Aljakszandr
A fegyveres erők egyelőre kitartanak Lukasenka mellett. Fotó: MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel–belarusz határ péntek reggel is nyitva állt, annak ellenére, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtök este bejelentette: lezárja országa Lengyelországgal és Litvániával közös határszakaszát, Ukrajna esetében pedig elrendeli a közös határ megerősítését – adta hírül a Reuters hírügynökség helyszíni forrásokra hivatkozva. Idéztek egy neve elhallgatását kérő lengyel határőrt is, akinek elmondása szerint

egyelőre semmi jele a zárnak, még csak torlódás, forgalmi zavarok sincsenek a lengyel–belarusz határon.

A lengyel külügyminisztérium e sorok írásakor még nem kommentálta a minszki döntést. Litvánia részéről illetékesek viszont szintén arról tájékoztattak, hogy péntek reggel még zavartalanul folyt a határforgalom. Rustamas Liubajevas, a litván határrendészet igazgatója a helyi sajtónak kijelentette: csütörtökről péntekre virradóra, noha kevesebben szelték át a határt, megszokott jelenségről van szó. – Nem teljesen látunk tisztán jelenleg – mondta a szakember, hozzátéve:

a litván hatóságok pénteken minél több információt próbálnak megszerezni a határzár részleteiről.

 

Minszk, 2020. augusztus 16.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után.
MTI/EPA/Jauhen Jercsak
Fotó: Jauhen Jercsak / MTI/EPA

Lukasenka: Nem akarok háborút az országban

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta gyakorlatilag folyamatosak a tüntetések, Lukasenka a hivatalos eredmények szerint, bár a voksok mintegy nyolcvan százalékával megszerezte hatodik mandátumát, a voksolás tisztaságát mind az ellenzék, mind pedig az Európai Unió megkérdőjelezi. A hatóságok a tömeges demonstrációkat erőszakkal próbálják elfojtani, ami szintén éles kritikát vált ki az uniós és a nyugati szövetségesekből. Az elnök csütörtök esti bejelentésében megerősítette: semmiképp sem akar háborút látni az ország területén, ez indokolja a határzár bevezetését is.

– Még inkább nem akarom, hogy Lengyelország és Litvánia harcok színterévé váljon, ahol nem a mi ügyeink fognak eldőlni

– tette hozzá. Lukasenka egyúttal arra kérte a litván, lengyel és az ukrán népet: ne engedjék meg „bolond” politikusaiknak a háború kirobbantását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.