Eltemették János nagyherceget

A nagyhercegi palotában múlt hétfőtől péntekig róhatta le a kegyeletét az a sok ezer helyi, illetve környező országokból érkező látogató, aki felkereste János nyitott koporsós ravatalát.

Mészáros Márton (Luxembourg)
2019. 05. 06. 8:48
JÁNOS nagyherceg; MÁRIA TERÉZIA
Apja koporsóját kíséri Henrik és felesége, Mária Terézia Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végső nyugalomra helyezték szombaton János néhai luxemburgi nagyherceget, államfőt. A nagyhercegi palotában múlt hétfőtől péntekig róhatta le a kegyeletét az a sok ezer helyi, illetve környező országokból érkező látogató, aki felkereste János nyitott koporsós ravatalát.

Az április 23-án, 98 éves korában elhunyt uralkodó ravatalához hétfőn látogattak el a képviselőház tagjai, de a temetést megelőző délután Xavier Bettel miniszterelnök és Lydie Polfer, a főváros polgármestere Vilmos hercegnek, a trón örökösének társaságában elkísért több hivatalos delegációt is a gyászterembe.

A luxembourgi Notre-Dame-székesegyházat már pénteken sem lehetett belülről megtekinteni, szombaton kora reggel pedig a kis hercegség szívében leállt a gyalogos- és a gépjárműforgalom. Az épület Rue de l’Ancien-­Athénée-ről nyíló oldalsó bejáratához, ahol mintegy ezer ember várakozott a kordonok mögött, tíz órakor kezdtek érkezni a kétutcányira lévő palotából az állami vendégek.

A székesegyházban tartott gyászszertartáson a világ összes uralkodóháza, így a belga, a dán, a monacói, a holland, a norvég, a svéd és a spanyol uralkodócsalád is képviseltette magát. A mintegy kétszáz arisztokrata vendég mellett ott volt Joachim Gauck korábbi német és Nicolas Sarkozy volt francia elnök, illetve Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi kormányfő, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke. A tömeg előtt elsétáló monarchák közül talán csak II. Erzsébet brit királynő hiánya tűnhetett fel, bár őt leánya, Anna hercegnő képviselte.

Apja koporsóját kíséri Henrik és felesége, Mária Terézia
Fotó: MTI/AP

Az 1964 és 2000 között uralkodó János nagyherceget, aki még március­ban is vállalt reprezentatív feladatot, mindig is szoros kapcsolat fűzte az Egyesült Királysághoz: középiskolai tanulmányait többek között ott végezte, a második világháború alatt pedig a brit hadseregben szolgált.

A nagyherceg, aki 1921-ben született a ­luxembourgi Berg kastélyban Félix Bourbon-pármai herceg és Sarolta luxemburgi nagyhercegnő gyermekeként, 1964 novemberétől volt a hercegség uralkodója, miután édesanyja lemondott javára a trónról. János 36 évig uralkodott, és 2000 októberében adta át címét legidősebb fiának, Henriknek.

A nagyherceg iskoláit Luxemburg mellett az Egyesült Királyságban és Kanadában végezte. A második világháború alatt családjával előbb Portugáliába, majd az Egyesült Államokba menekült. A kontinensre 1944-ben tért vissza, csatlakozott a brit hadsereghez, Normandiában szolgált és számos kitüntetést szerzett. Aktívan részt vett a közéletben, a Luxemburgi Olimpiai Bizottság elnöke volt, és bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségébe is – írja az MTI. Szabadidejében fényképezett, síelt, lovagolt és vadászott. Rajongott a klasszikus zenéért, műkincseket gyűjtött, kertészkedett és érdeklődött a környezetvédelem iránt. 1953-ban vette feleségül Jozefina Sarolta belga királyi hercegnőt, akitől öt gyermeke született.

A szombati halotti menetet harckocsi vezette fel, a kék-fehér lobogóval takart, címerrel ékesített koporsó előtt János katonai kitüntetéseit, érdemrendjeit négy tiszt szállította. A megemlékezésen az olimpiai játékok és a madarak szerelmeseként ismert nagyherceg gyermekei és unokái közül többen a Szentírás ószövetségi részeiből olvastak fel. Jean-­Claude ­Hollerich, Luxembourg püspöke luxemburgi és angol nyelven elmondott méltatásában Jánost olyan uralkodónak írta le, aki szeretettel és odaadással viseltetett országa, illetve családja iránt, emellett „diszkrét személyiségként” jellemezte.

A nagyherceget a székesegyházban, az uralkodói család kriptájában temették el felesége, ­Jozefina Sarolta mellé, aki 2005-ben halt meg. Koporsóját a sírboltba kizárólag közeli rokonai, illetve királyok és királynék kísérték. A katedrális kriptáját a temetést követően három napra megnyitották a közönség előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.