Evo Morales volt elnök elhagyta Bolíviát

Forrás: MTI2019. 11. 12. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban – tudatta helyi idő szerint hétfő éjjel a mexikói külügyminiszter.

„Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

Bolíviában közben a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezése érdekében, mert éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy „most itt a polgárháború”.

A szocialista Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki tisztségről, a hetek óta tartó véres tüntetések hatására. Moralest a hadsereg főparancsnoka is távozásra kérte. Lemondása azonban nem vetett véget a zavargásoknak.

Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Az októberi elnökválasztáson, amelyen az ellenzék szerint visszaélések történtek, negyedszerre szerezte meg a tisztséget, bár az alkotmány értelmében erre nem lett volna lehetősége.

Az ország alkotmánybírósága azonban korábban úgy döntött, hogy ellentétes az állampolgári jogokkal, ha bármilyen választott tisztség esetében korlátozzák az újraválaszthatóságot, és így Morales is ismét indulhatott az elnökválasztáson, majd az október 20-i első forduló után bejelentette győzelmét. Ő volt Bolívia első őslakos államfője.

Lemondását megelőzően nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokról, egyértelmű manipulációról számolt be, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel a La Paz-i kormányt. Pár órával később bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház, majd a szenátus elnöke is, így hatalmi vákuum alakult ki.

Morales lemondásra kényszerítését több baloldali vezetésű latin-amerikai ország is puccsnak minősítette.

Lemondott a bolíviai védelmi miniszter

Evo Morales lemondását követően kedden a latin-amerikai ország védelmi minisztere, Javier Zavaleta López is távozott tisztségéből.

Zavaleta videóüzenetben jelentette be lemondását a Twitteren. Döntését az elmúlt napok eseményeivel indokolta.

„Az állam, amelyet felépítettünk, egy olyan Bolívia, ahol a hadseregnek a nép oldalán kellene megvédenie hazáját, nem pedig a néppel szemben” – mondta. Hozzátette: sohasem utasította a katonaságot arra, hogy lépjen fel a néppel szemben, és soha nem is fogja megtenni.

A távozó tárcavezető felszólította Carlos Mesát, az októberi vitatott elnökválasztáson alulmaradt konzervatív ellenzéki jelöltet, illetve Luis Fernando Camacho ellenzéki vezetőt, hogy találjanak békés kiutat a válságból.

„Az erőszak nem válasz és nem megoldás” – mutatott rá a 49 éves Zavaleta, aki 2018 januárja óta állt a védelmi minisztérium élén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.