Fegyverüzletre készül Washington és Budapest

Magyarország egy új, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert kíván beszerezni, és előrehaladott tárgyalásokat folytat erről az amerikaiak­kal is, vagyis a lehetséges beszállító Raytheonnal.

2019. 05. 15. 11:51
null
Maradtak még tisztázatlan kérdések Fotó: ADAM WARZAWA Forrás: MTI/EPA/Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly, akár egymilliárd dolláros fegyverüzletről is tárgyalhatott Donald Trump és Orbán Viktor Washingtonban. Katonai forrásaink szerint ennek egy hosszas alkufolyamat volt az előzménye, amely a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi magyar–amerikai egyezmény (OMNIBUS) modernizálásáról szólt.

Ebben az egyezményben azt szabályozták, hogy milyen feltételekkel tartózkodhatnak az Egyesült Államok fegyveres erői Magyarországon, és itt milyen tevékenységet folytathatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes ennek jegyében írta alá a Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozó új védelmi együttműködési megállapodást (DCA).

Erre többek között azért volt szükség, mert Magyarország egy új, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert kíván beszerezni, és előrehaladott tárgyalásokat folytat erről az amerikaiak­kal is, vagyis a lehetséges beszállító Raytheonnal, illetve a fegyverüzleti ajánlatot közvetítő diplomatákkal.

Maradtak még tisztázatlan kérdések
Fotó: MTI/EPA/Adam Warzawa

Az amerikai haditechnikai eszközök telepítéséhez viszont amerikai szakemberek és katonák állomásoztatására is szükség lenne, ami jogi és szuverenitási kérdéseket is felvet, nem beszélve arról, hogy Oroszország sem nézne jó szemmel semmilyen amerikai légvédelmi rakétatelepítést egy Ukrajnával határos országban.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a tervek szerint az üzletben részt venne a norvég Kongsberg is, amellyel már alaposan pórul járt egyszer a Magyar Honvédség egy félresikerült rádióbeszerzés kapcsán.

Ezért merülhetett fel, hogy a közepes hatótávolságú rakétákat végül nem is az Egyesült Államoktól szereznénk be, de helyettesítenénk az üzletet egy, az országot hosszú távon elkötelező, nagyobb volumenű fegyverbeszerzéssel. A beszerzésről szóló megállapodást a szintén amerikai Lockheed Martin nevű céggel kötné meg Magyarország.

Mint azt korábban megírtuk, magyar katonai szakmai körökben felmerült, hogy az úgynevezett négy és feledik generációs Gripen vadászgépek helyett korszerűbb, ötödik generációs eszközöket szereznek be 2026 után a légierő számára.

Ilyen lehet például a Lockheed Martin által gyártott F–22 Raptor vagy az F–35 Lightning-II, amelyek 2026-ban is biztosan megfelelnek majd a NATO igényeinek. Egyes vélemények szerint ezek a gépek azonban túl fejlettek a magyar légierő számára, amelynek elsődleges feladata a légtér védelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.