Felemás lett az ítélet Horváth Anna ügyében

Befolyással való üzérkedésért jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélte Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét a román legfelsőbb bíróság. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusát ugyanakkor felmentették a pénzmosás vádja alól. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kiáll Horváth mellett, aki nemzetközi jogorvoslatban reménykedik.

Orbán Viktor
Lehallgatáson alapul a vád a jogász-politikus ellen Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évre felfüggesztette a román legfelsőbb bíróság Horváth Anna kétéves börtönbüntetésének végrehajtását. Ez idő alatt az elítéltnek rendszeresen jelentkeznie kell a kijelölt hatóságnál, fogadnia kell a felügyeletet ellátó hatóság látogatásait, előzetesen köteles közölnie lakcíme, munkahelye esetleges megváltoztatását, tájékoztatnia kell a hatóságokat a megélhetési forrásairól, és be kell jelentenie minden, öt napnál hosszabb eltávozását a lakóhelyéről.

Sergiu Bogdan, Horváth védőügyvédje – aki a Transindex erdélyi portálnak nyilatkozott – elmondta: a bíróság megállapította, hogy a két bűncselekmény közül, amelyben első fokon bűnösnek találták a volt alpolgármestert, a pénzmosás vádja nem állja meg a helyét. Az ügyvéd azt is elmondta, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, miután Horváth Anna lehallgatását nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva folytatták le, amit viszont alkotmányossági kifogás alapján nem lehetne bizonyítékként felhasználni. A volt kolozsvári alpolgármester ellen meghozott ítélet alapját mégis ezek képezték. Sergiu Bogdan ezt „teljesen meglepőnek” találta. „Korábban a román alkotmánybíróság kimondta, a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titko­sszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak, Horváth Anna esetében azonban ezt nem vették figyelembe”, emlékeztetett beszámolójában a Transindex.

Lehallgatáson alapul a vád a jogász-politikus ellen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ettől a pillanattól kezdve nem az én tisztem lesz értelmezni, értékelni a velem történteket. Mert jogászként azt tanultam, hogy végleges bírósági ítéletet érintettként csak tudomásul vehetünk, végre kell hajtanunk” – írta Facebook-bejegyzésében Horváth Anna. Közölte: megválik választott önkormányzati tisztségétől, kolozsvári városi tanácsosi posztjától. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa ugyanakkor arra kéri híveit, menjenek el szavazni a vasárnapi európai parlamenti választáson. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szintén a közösségi oldalán reagált a történtekre. „Mi Horváth Anna igazában hiszünk, és támogatjuk őt abban, hogy nemzetközi jogorvoslatért folyamodjon. Arra kérjük Ancsát, hogy legyen erős és folytassa tovább a munkáját a magyar emberek szolgálatában! A szövetség és a magyar közösség mellette áll! Maradjunk erősek, ne hátráljunk meg, álljunk ki az igazunkért!” – olvasható a bejegyzésben.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 decemberében beterjesztett vádirata értelmében Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el az akkoriban folytatott, júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől. Cserébe pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben; őt befolyás vásárlásával és pénzmosással vádolták. Jogerős ítéletében a legfelsőbb bíróság most Fodor Zsoltot is felmentette a pénzmosás vádja alól, helybenhagyta azonban az elsőfokú, a vállalkozót befolyás vásárlása miatt egy év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtó ítéletet. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a DNA közzétett statisztikáiból az derül ki: az erdélyi magyar elöljárók többszörösen felülreprezentáltak a románokhoz képest a három-négy évvel ezelőtt indult bűnvádi eljárásokban. Az önkormányzatokban vezető pozí­ciót betöltő, megvádolt magyarok közös meggyőződése szerint a kreált vádak alapján történő meghurcolásuk az erdélyi magyarság ellehetetlenítését szolgálja.

Nem áll jól az RMDSZ

Képviselet nélkül maradhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a vasárnapi európai parlamenti választáson, legalábbis ezt jelezte előre az IMAS közvélemény-kutató intézet tegnap közzétett felmérése. Az adatsor szerint a megkérdezettek alig 3,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re, miközben a bejutási küszöb ötszázalékos Romániában, írta a távirati iroda. A magyar szövetséget más kutatások is a küszöb alatt mérik, amióta Klaus Johannis államfő népszavazást is kiírt május 26-ra, mégpedig igazságügyi témákban. A referendum meghirdetése mintegy tíz százalékkal emelte a részvételi hajlandóságot a román választók körében, márpedig Romániában rendre alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Az IMAS adatai a jobboldali ellenzék jelentős előretörését vetítik előre. Az Európai Néppárthoz tartozó, ellenzéki Nemzeti Liberális Pártra a megkérdezettek 28,5 százaléka adná voksát, míg a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt támogatottsága 21,1 százalékra esett vissza. A harmadik helyen a Dacian Ciolos volt kormányfő által létrehozott, USR–PLUS ellenzéki pártszövetség áll 19,6 százalékos népszerűséggel. A kormánykoalíció kisebbik pártjára, a liberális ALDE-ra a megkérdezettek 9,8 százaléka szavazna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.