Franciaországot is lángra lobbantotta George Floyd halála

Miközben az Egyesült Államokban hetedik napja tartó tüntetések helyi idő szerint kedd éjjel a korábbi napokhoz képest nyugodtabban zajlottak, a rendőri túlkapás következtében meghalt George Floyd miatt fellobbant társadalmi harag Franciaországot is elérte. Több mint húszezren tüntettek tegnap Párizsban egy négy éve meggyilkolt fekete férfi miatt. A 24 éves Adama Traoré – George Floydhoz hasonlóan – azt ismételgette a rátérdepelő rendőröknek: nem kapok levegőt! Az ügyet most újra kivizsgálják.

2020. 06. 03. 11:21
Protest in Paris against US police brutality
epa08461381 Protesters take part in a demonstration to protest in support of the George Floyd protests in the United States, and also to commemorate a similar circumstance in France when Adama Traore, a 24 year old old black Frenchman who was killed in 2016 by police, during an illegal rally in front of the new courthouse in Paris, France, 02 June 2020. EPA/IAN LANGSDON Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig be nem gyógyuló társadalmi sebeket tépett fel a minneapolisi George Floyd halála Franciaországban: a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére több mint húszezren tüntettek tegnap este a rendőri erőszak ellen a párizsi bíróság épülete előtt – számolt be róla a Le Monde francia napilap. A francia népharag középpontjában azonban nem a rendőri túlkapás következtében meghalt amerikai családapa áll: a földre térdelő, öklüket a magasba emelő demonstrálók ezrei egy négy évvel ezelőtt meggyilkolt színes bőrű férfinak, a 24 éves Adama Traorénak, illetve családjának követelnek most igazságot.

Rendőrellenes szlogenek

A franciaországi megmozdulást egyébként Traoré családja szervezte. – Ez már nem csak a Traoré család csatája, hanem mindannyiunk harca. Ma, amikor George Floydért harcolunk, Adama Traoréért is harcolunk – fogalmazott a megmozduláson Assa Traoré, a meghalt férfi nővére. A demonstrálók közben olyan szlogeneket skandáltak, mint „Lázadás” és „Mindenki utálja a rendőrséget”.

A párizsi prefektúra a Twitteren kérte a tüntetőket, hogy oszoljanak szét, és ne zavarják meg a közrendet. Később azt is tudatták: a megmozdulás incidensekbe torkollt, a rendőrségnek be kellett avatkoznia.

Könnygázzal oszlattak

A Le Monde azt írta: a demonstráció résztvevőinek többsége a megmozdulást követően önként és rendben szétoszlott, de a Párizs északkeleti részén található bíróság épületénél az esti órákban rendbontók jelentek meg, dobálni kezdték a rendőröket, akik könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak. A környező utcákban a rendbontók barikádokat emeltek és kerékpárokat gyújtottak fel. A rend éjfél előtt állt helyre a környéken – írta a távirati iroda.

Didier Lallement párizsi prefektus tegnap kijelentette, hogy a francia rendőrség „se nem erőszakos, se nem rasszista”, a prefektúra pedig a Twitteren ítélte el a rendőrök „elfogadhatatlan rendszeres megvádolását”.

Felszakadt sebek

Adama Traoré 2016. július 19-én egy párizsi külvárosi csendőrségen, Beaumont-sur-Oise-ban halt meg alig két órával azután, hogy egy üldözést követően a csendőrök letartóztatták. A sokak által a rendőri erőszak jelképeként számon tartott esetről évek óta vitáznak a szakértők. A múlt héten egy büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét a férfi halálában, míg a család által megbízott jogi szakértő szerint az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr a földre szorította.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.