Haftar tábornok bejelentette, hogy átveszik Líbia irányítását

A Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) veszi át az ország irányítását – jelentette be hétfői televíziós beszédében Halífa Haftar tábornok, a Líbia keleti és déli felét ellenőrző LNH parancsnoka.

Forrás: MTI2020. 04. 28. 6:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A fegyveres erők általános parancsnoksága veszi magára az ország irányításának feladatát, s hatályon kívül helyezi a szhiráti egyezményt” – közölte Haftar, akit a Sky News Arabíja pánarab televízió idézett. Elfogadjuk a nép akaratát és felhatalmazását a felelősségteljes nehéz időkben – hangoztatta.

Mint mondta, az LNH állandó civil közigazgatási intézmények létrehozásán fog dolgozni, összhangban a nép akaratával. „Az embereknek saját maguknak kell dönteniük sorsukról, a jövőjükről pedig demokratikus úton kell határozniuk” – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a szhiráti egyezmény tönkretette és veszélybe sodorta az országot, de – mint fogalmazott – mindez immár a sötét múlt része.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Az ENSZ közvetítésével 2015 decemberében megállapodás született a marokkói Szhirát városában az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról. A Tripoliban székelő nemzeti egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, jóllehet ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában.

Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja a katonai diktatúra bevezetése az egész országra kiterjedően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.