Három háború áldozatainál is többet követelt a Covid az USA-ban

Joe Biden beszédben emlékezett meg a koronavírus-járványban elhunyt félmillió amerikairól.

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle, BBC, MTI2021. 02. 23. 12:02
BIDEN, Jill
Washington, 2021. február 23. Joa Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden egyperces néma gyásszünettel és mécsesgyújtással emlékezik meg a koronavírus-járvány 512 ezer halálos áldozatáról a washingtoni Fehér Ház déli szárnyánál 2021. február 22-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valóban szörnyű, szívszorító mérföldkőhöz érkeztünk, nemzetként nem fogadhatunk el ilyen szomorú sorsot. Miközben oly hosszú ideje harcolunk a járvány ellen, nem szabad részvétlennek maradnunk – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök hétfői fehér házi beszédében, amelyben a koronavírus-járvány amerikai halottjairól emlékezett meg Kamala Harris alelnök társaságában. E szám aznap lépte át az ötszázezret.

– Minden amerikait arra kérek, hogy emlékezzen. Emlékezzen azokra, akiket elveszítettünk, s azokra, akik hátra maradtak. Ugyanakkor cselekedjünk, legyünk éberek: tartsuk be a fizikai távolságot, viseljünk maszkot, és oltassuk be magunkat

– tette hozzá. A megemlékezés jegyében ötszázszor megkondították a washingtoni Nemzeti Székesegyház harangjait, ötszáz gyertyát gyújtottak a Fehér Ház lépcsőjén, valamint péntekig félárbócra engedték a szövetségi épületeken lobogó nemzeti zászlókat. A félmillió elhunyt meghaladja a két világháború és a vietnami háború amerikai áldozatainak együttes számát. A világ országai közül a legtöbben az Egyesült Államokban haltak bele a kórba, s ez a mintegy 2,5 millió globális áldozat húsz százaléka. A regisztrált fertőzöttek száma pedig már több mint 28 millió.

– Lesújtóak ezek a számok – jelentette ki Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök infektológiai főtanácsadója az ABC News televízióban. – Rosszabb a helyzet, mint bármely más országban, miközben magasan fejlett, gazdag nemzet vagyunk – tette hozzá. A CDC járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban. Ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta. A tavalyi év elején a járvány májusig százezer ember életét követelte. Az áldozatok száma szeptemberre megduplázódott, és az egészségügyi szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy az őszi és téli hónapokban a vírus újabb terjedése várható. Decemberre az áldozatok száma elérte a háromszázezret. Az utóbbi alig három hónapban kétszázharmincezren vesztették életüket a Covid–19 betegségben, pedig ebben az időszakban már elérhetők voltak a vakcinák, és megkezdték az amerikai lakosság beoltását.

Fauci szerint a halálesetek sokkoló nagysága híven tükrözi Amerika politikai megosztottságát, például a maszkviselésből vagy nem viselésből is politikai ügyet kreáltak ahelyett, hogy a közegészségügyi intézkedésekre összpontosítottak volna.

A hétfői tragikus mérföldkő ellenére úgy tűnik, hogy javul a helyzet, ugyanis a regisztrált fertőzéses esetek száma már a hatodik egymást követő héten csökken az USA-ban. Az egészségügyi szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a különféle mutációk újabb hullámot indíthatnak el, ami azzal fenyeget, hogy megfordítja a közelmúlt pozitív tendenciáit. S bár igaz, hogy szám szerint az Egyesült Államokban haltak bele a kórba a legtöbben, a százezer főre jutó halálesetek számát tekintve azonban az USA a kilencedik helyen áll, olyan országok mögött, mint például Nagy-Britannia és Olaszország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.