Három tagállamban is dolgozott, botrányhős lett

Még a politikájukat összehangoló EU-tagállamokban is felhördülést keltett egy olasz balközép államtitkár esete, akit májusban a francia elnöki párt színeiben választottak európai parlamenti képviselővé, majd Édouard Philippe miniszterelnök tanácsadója lett. Ezért Rómában árulónak nevezték, és olasz állampolgárságától való megfosztását is követelték. A Matteo Renzi volt kormányfő emberének számító Sandro Gozi most lemondásra kényszerült Párizsban, miután fény derült rá, mindeközben a máltai kormányfőhöz is szerződés fűzte.

2019. 10. 25. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chigi és Matignon – ez két palotát és miniszterelnökséget jelent Rómában, illetve Párizsban – Sandro Gozi pedig mindkettőben otthonosan mozgott. Az 51 éves politikus 2014 és 2018 között Matteo Renzi, majd Paolo Gentiloni miniszterelnöksége idején volt Európa-ügyi államtitkár. Renzit később akkor is hűségesen követte, amikor az exkormányfő idén kivált a balközép Demokrata Pártból, hogy megalapítsa az Élő Olaszország nevű tömörülést. De eközben a francia liberális A Köztársaság Lendületben sorait is erősíti, sőt az elnöki párt színeiben májusban megválasztották az Európai Parlament képviselőjévé. Helyét majd csak akkor foglalhatja el, ha a britek kilépnek az EU-ból, s a fran­ciák pluszmandátumokhoz jutnak, ezért Gozi jú­liusban tanácsadói állást vállalt Édouard Philippe kormányfő mellett. Most azonban azt követően kényszerült távozásra a Matignon-palotából, hogy a párizsi Le Monde és a Times of Malta cikkeiből fény derült rá, tavaly június óta tanácsadói szerződés kötötte Joseph Muscat máltai munkáspárti kormányfőhöz is. Az olasz politikus – aki korábban a szigetország nemzeti érdemrendjét is megkapta – az utóbbi lapnak nyilatkozva nem látott összeférhetetlenséget párizsi és vallettai megbízatása között.

De Rómában már az is felzúdulást keltett, hogy Gozi a nyáron egyáltalán Párizsba szegődött, miután mélyponton voltak a kétoldalú kapcsolatok, amikor az olasz kormányban a bevándorlásellenes Liga is képviseltette még magát. Luigi Di Maio kormányfőhelyettes árulónak nevezte Gozit, Giorgia Meloni, a jobboldali radikális Olaszország Testvérei pedig az olasz állampolgárságtól való megfosztását követelte, mivel idegen államnak dolgozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.