Háromszorosára nőtt az illegális migránsok száma Romániában

A bevándorlók már vízi úton is próbálkoznak ott, ahol a Duna vonalán húzódik Románia határa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 22. 13:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában megháromszorozódott az első fél évben illegális határátlépésen tetten ért személyek száma a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki a román határrendészet csütörtökön közzétett féléves jelentéséből. Amint a határrendészet a honlapján közölte: az első fél évben 8758-an próbálták törvénytelenül átlépni az ország határait, közülük 4867-en Romániába tartottak, 3891-en pedig Romániát próbálták elhagyni. A számok több mint háromszoros növekedést jeleznek a tavalyi első fél év adataihoz (2912, 1491, 1421) képest. Amint a határrendészet részletezte, a határsértők hatvan százaléka a zöldhatáron próbált átjutni. Ezt a módszert leginkább a Romániába tartó bevándorlók alkalmazták. Az országot elhagyni próbálók közül legtöbben a járművekben bújtak el. Újdonságként említették, hogy a bevándorlók immár vízi úton is próbálkoznak ott, ahol a Duna vonalán húzódik Románia határa.

Lakatlan épület előtt felsorakozó illegális migránsok Romániában

A határrendészet 1226 bevándorlócsoportot állított meg, amelyekben 315 embercsempészt azonosított. További 330 személyről állapította meg, hogy részt vett az embercsempészetben. A Romániába tartó bevándorlók többségét már azelőtt sikerült megállítani, hogy beléptek volna az országba. A román határrendészek a szerb hatóságokkal együttműködve 28 737 személy illegális határátlépését akadályozták meg a vizsgált időszakban.

A bevándorlók Afganisztánból, Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Törökországból, Marokkóból, Bangladesből, Algériából, Tunéziából és Indiából származtak. A tiltott határátlépésen vagy ennek kísérletén tetten ért bevándorlók közül 2883-an kértek menedéket Romániában

– áll a féléves jelentésben.

A román határrendészet arról is beszámolt, hogy az első hat hónapban 106 olyan jármű belépését akadályozta meg a Környezetvédelmi Őrséggel együttműködve, amelyek több mint 4600 tonna szemetet próbáltak behozni Romániába. Az elmúlt fél évben a romániai sajtó többször arról cikkezett: jelenséggé vált, hogy nyugat-európai cégek úgy próbálnak megszabadulni a hulladéktól, hogy Romániába exportálják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.