Helyreállítási tervek: az EP nagyobb szeletet akar a tortából

A Fidesz szerint a balliberális többségű uniós parlament politikai nyomásgyakorlást alkalmaz a helyreállításnál.

2021. 05. 20. 17:56
null
500 euro money banknotes background. Five hundred notes of European Union currency. Stack of euro money cash close-up. Concept of bank, stock and wealth. Fotó: Viacheslav Lopatin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy nagyobb beleszólást kér magának a nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi tervek elbírálásába. A képviselők állásfoglalása szerint a transzparencia égisze alatt azt szeretnék,

ha az Európai Bizottság megfelelő háttér-információkkal, a tagállami tervek összefoglalójával látná el az uniós parlamentet, sőt az elbírálási folyamatról is kapnának részletes információt az EP-tagok.

Mint azt a szavazást utáni sajtóközleményükben írták, mindez nem veszélyeztetné a tervek elbírálását, hiszen a legtöbb tagállam esetében az már jócskán előrehaladott.

A Magyar Nemzet is cikkezett róla korábban, hogy a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági következményeinek mérséklésére valamennyi tagállam nemzeti terveket nyújthat be az Európai Bizottsághoz, amelyek alapján majd megkapják a helyreállításhoz szükséges uniós forrásokat. Ez idáig tizennyolc tagállam – köztük hazánk – élt a lehetősséggel: az Európai Bizottságnak most két hónapja van rá, hogy értékelje a terveket. Ezeket később a tagállamok illetékes miniszterei fogadják el. Az Európai Parlamentnek „papíron” annyi szerepe van a folyamatban, hogy az EB folyamatosan kapcsolatban van a testülettel az értékelés folyamatáról. Az EP szerint viszont olyannyira nagy összegről (maga a helyreállítási alap 750 milliárd euró) van szó, hogy a polgárok által közvetlenül választott uniós intézménynek nagyobb szerepet kell biztosítani.

– Véleményem szerint az Európai Parlament szereptévesztésben van. Az EP mindig többet akar, olyan területeken is hatásköröket szeretne magának, ahol az uniós szerződések szerint semmi keresnivalója nincs

– ezt Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője mondta lapunknak adott keddi interjújában, még mielőtt az uniós parlament megszavazta az állásfoglalást. A szavazást követően, csütörtökön Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője, valamint Győri Enikő közös közleményükben pedig azt írták:

„Az EP át akarja politizálni a folyamatot, amivel ellehetetlenítené, hogy a Bizottság pártatlanul, szakmai szempontok alapján végezze a munkáját. Egyértelmű a baloldal szándéka: a neki politikailag nem tetsző országokban uniós forrásokból ne indulhasson meg a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése.”

– A nemzeti helyreállítási terv benyújtását is a magyarországi baloldal folyamatos áskálódása kísérte: hazug vádakkal feljelentő levelet írtak az Európai Bizottság elnökéhez, majd szakmailag megalapozatlan érvekkel támadták a magyar kormány gazdaságpolitikáját, ezután felbujtva saját európai parlamenti párttársaikat, azok nyílt támadást intéztek a magyar helyreállítási terv ellen, végül a hozzájuk kötődő sajtóorgánumokon keresztül azt hazudták: a még be sem nyújtott tervet már vissza is dobták – áll a sajtóközleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.