Hollandia kártérítést fizet az indonéziai vérengzésért

Az indonéz hatóságok azt állítják, hogy a függetlenségi harcban mintegy negyvenezer személyt végeztek ki, a legtöbb holland történész azonban 1500 főre becsüli az áldozatok számát.

2020. 10. 20. 18:04
Netherland's King Willem-Alexander and Queen Maxima arrive at Kalibata Heroes Cemetery complex during their visit in Jakarta
Sándor Vilmos király és Máxima királyné Indonéziában. Végül bocsánatot kért. Fotó: Ajeng Dinar Ulfiana Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártérítést kínál a holland kormány azon férfiak gyermekeinek, akiket a gyarmattartó ország katonái végeztek ki az indonéz szabadságharc alatt 1945 és 1950 között. Azok a személyek, akik a leszármazást igazolni tudják, továbbá rendelkeznek írásos dokumentummal az apa kivégzéséről, ötezer eurónak (körülbelül 1,8 millió forintot) megfelelő összeget igényelhetnek Hollandiától. – Kompenzációra jogosultak azok a gyermekek, akik bizonyítani tudják, hogy apjuk az akkori vérengzések áldozata lett – írta Stef Blok holland külügyminiszter és Ank Bijleveld holland védelmi miniszter a hágai parlamentnek küldött levélben. A kormány szóvivője szerint egyelőre nem világos, hogy a kártérítés hány személyt fog megilletni.

Az indonéz hatóságok azt állítják, hogy a függetlenségi harcban mintegy negyvenezer személyt végeztek ki, a legtöbb holland történész azonban 1500 főre becsüli az áldozatok számát.

A hét elején közzétett nyilatkozat egy márciusban meghozott bírósági ítélet alapján született meg. A törvényszéki döntés szerint Hollandia köteles kártérítést fizetni az Indonéziához tartozó Celebesz szigetén elkövetett vérengzések következtében elhunytak ma élő rokonai számára. Korábban már létrehozott a kormány egy kártérítési rendszert, amelyben azok az özvegyek jogosultak kompenzációra, akiknek a férje a függetlenségi háború során, a holland csapatok fellépése következtében hunyt el.

Az egykori gyarmattartó ország 1968-ban elismerte ugyan a dél-ázsiai államban állomásozó erők agresszív fellépését, azonban azt rendőri intézkedésnek titulálták. A holland kormány először 2013-ban ismerte el a 40-es években, saját csapatai által elkövetett atrocitásokat, idén márciusban pedig Vilmos Sándor holland király személyesen is bocsánatot kért Indonéziától a függetlenségi háború során alkalmazott túlzott erőszak miatt.

Sándor Vilmos király és Máxima királyné Indonéziában. Végül bocsánatot kért.
Fotó: Ajeng Dinar Ulfiana / REUTERS

A délkelet-ázsiai szigetcsoport mintegy 350 éven keresztül volt Hollandia gyarmata, azonban a második világháború során japán csapatok megszállták. A japán uralom alóli felszabadulást követően Indonézia a hollandokkal keveredett fegyveres összetűzésbe. Az 1945-ben kezdődő függetlenségi háború 1949-ben ért véget Indonézia függetlenségének kikiáltásával, 1950-ben pedig hivatalosan is köztársasággá nyilvánították a szigetországot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.