Irán betiltotta a nyugati vakcinákat

A perzsa állam nem bízik ellenfeleiben, inkább szövetségeseik fejlesztéseit és saját oltóanyagukat használnák.

2021. 01. 09. 17:07
null
Az új koronavírus ellen kifejlesztett és kísérleti szakaszban lévõ iráni oltóanyagot adják be az önként jelentkezõ Tajbneh Mohbernek Teheránban 2020. december 29-én. Fotó: Aref Taherkenareh Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az irániak nem lesznek külföldi vállalatok kísérleti egerei! – szögezte le Hasszán Rohani iráni elnök, kizárva annak a lehetőségét is, hogy az országban teszteljék a nyugati fejlesztésű vakcinákat. Szavai egybecsengenek Ali Khamenei legfőbb vallási vezető parancsaival, aki pénteken világossá tette, hogy betiltották az amerikai és brit gyártmányú oltóanyagokat.

– Egyáltalán nem bízom bennük. Más nemzeteken akarják kipróbálni a vakcináikat! – figyelmeztetett a nyugati államokra mutogatva az ajatollah.

Ali Khamenei legfelső vezető. Kora miatt maga is erősen veszélyeztetett
Fotó: MTI/EPA

Irán nem bonyolódott tárgyalásokba az amerikai–német Pfizer–BioNTechhel, az amerikai Modernával, a brit Astrazeneca és Oxfordi Egyetemmel, avagy bármelyik nyugati gyógyszerfejlesztővel. A kérdés mégis úgy merült fel, hogy segélyszervezetek azt ígérték, hogy oltóanyagot szereznek a járványtól keményen sújtott perzsa államnak. Az állami hírügynökség híradása szerint a bejelentések hallatán a Vörös Kereszt, amely százötvenezer Pfizer–BioNTech-vakcinát szállított volna, már le is mondta a segítségét.

Hogy akkor mivel oltanak az irániak? Teherán azt ígérte, vizsgálnak más forrásokat, elsősorban a kínai, orosz és indiai vakcinákat.

Nagyon reménykednek a saját fejlesztésű oltóanyagban is, ám erre még biztosan várni kell: az embereken végzett kísérletek csak december végén kezdődtek el.

A hivatalos kommunikáció szerint az eddigi eredmények biztatóak, a hatékonyság kilencven százalék fölötti lehet, és a mutációk ellen is véd. Ha a vizsgálatokon a saját szérumuk jól szerepel, akkor a következő fél évben készen állnak akár 12 millió dózis legyártására, és hamarosan akár külföldi igényeket is kiszolgálnának.

Az új koronavírus ellen kifejlesztett és kísérleti szakaszban lévő iráni oltóanyagot adják be az önként jelentkező Tajbneh Mohbernek Teheránban 2020. december 29-én
Fotó: MTI/EPA/Aref Taherkenareh

Irán az első országok között volt, ahová tavaly tavasszal átterjedt a koronavírus. A 82 milliós perzsa államban eddig több mint 1,2 millióan fertőződtek meg, és több mint 56 ezer életet követelt a kór. A hatékony ellátást nehezíti, hogy az amerikai szankciók keményen érintik az egészségügyi rendszert és a gazdaságot is.

Az országban egyébként idén júniusban elnökválasztást is tartanak. Lapunknak Sárközy Miklós iranista korábban úgy nyilatkozott, ezen valószínűleg egy nyugatellenes jelölt előretörése várható.

Nem a perzsa állam az egyetlen, amely nem kér a nyugati vakcinákból. Több afrikai ország, legutóbb például Tanzánia jelezte, hogy nem bíznak a volt gyarmattartók oltóanyagaiban, inkább saját erőből oldják meg a gyógyítást. Igaz, ez esetükben nem saját fejlesztésű vakcinát, mint inkább gyógyteákat és egyéb csodaszereket jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.