Afrikában nem mindenki kér az egykori gyarmattartók vakcinájából

Néhány afrikai ország inkább saját gyógykészítményeiben bízik, és állítja, már amúgy is legyőzte a kórt.

2020. 12. 30. 6:30
null
Andry Rajoelina madagaszkári elnök hisz a „csodaszerben”. Fotó: RIJASOLO Forrás: RIJASOLO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanzánia nem kér egyetlen Covid–19 elleni vakcinából sem, inkább maradnak a saját gyártású gyógymódoknál – idézte a kelet-afrikai ország egészségügyi minisztériumának szóvivőjét az Africanews hírportál. Az illetékes azzal indokolta döntésüket, hogy nem bíznak egyetlen sebtiben kifejlesztett oltóanyagban sem, helyette egészségügyi szakembereik és kutatóik helyi gyógynövényekkel dolgoznak az ellenszer kifejlesztésén.

Ez az ötlet egyébként nem új keletű. Madagaszkár nagy csinnadrattával már tavasszal bejelentette, hogy felfedeztek egy gyógyteát, amely nem csupán a betegség megelőzésében hatékony, de képes akár gyógyítani is a kórt. A Covid-Organics (CVO) névre keresztelt főzet a malária ellen már bizonyított ürömből, valamint más gyógynövényekből áll, az új típusú koronavírussal szembeni hatásosságát illetően azonban megoszlanak a vélemények. A készítményt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálja, a járványügyi szakemberek ugyanakkor óvatosságra intettek bármiféle „csodaszer” használatával kapcsolatban.

– Vajon ha egy európai ország fedezte volna fel ezt a gyógyírt, akkor is ennyien kételkednének? Nem hinném!

– vágott oda sértődötten a bíráló hangokra Andry Rajoelina madagaszkári elnök.

Andry Rajoelina madagaszkári elnök hisz a „csodaszerben”.
Fotó: RIJASOLO / AFP

Ez a fajta indulat a vakcina megítélésében is szerepet játszhat. Tanzánia nemrégiben újraválasztott elnöke, John Magufuli jól ismert az egykori gyarmattartókkal és egyáltalán, az Afrikát kizsákmányoló hatalmakkal szembeni hazafias álláspontjáról. Az államfő például nem hajlandó nyugati országokba látogatni, soha nem szólal fel az ENSZ-ben, évekig csatározott egy kanadai bányászvállalattal a nagyobb részesedésért a kitermelt aranyból, de eltávolította a kínai beruházókat is, ha nem tetszett neki az üzlet. A politikusnak a járványról ugyancsak volt már néhány csípős megjegyzése.

Megkérdőjelezte például a külföldről importált tesztek megbízhatóságát, miután azok szerinte egy kecskéből és egy pawpaw-ból (indián banán) vett mintára is pozitív eredményt jeleztek.

Közben a mélyen vallásos keresztény – egyébként kémiából és matematikából diplomázott – elnök már júniusban kikiáltotta, hogy a sok imának köszönhetően az ország legyőzte a koronavírust.

Elmaradt a káosz

A madagaszkári gyógyteát a szigetországban és más afrikai államokban tavasz óta literszámra fogyasztják, és már készül belőle a kapszulás verzió is. A számok papíron őket igazolják, Madagaszkáron eddig 17 ezer, Tanzániában mindössze 509 megbetegedést regisztráltak, utóbbiban május óta nem jeleztek új esetet. Összességében az egész földrészen elmaradt az összeomlás, amelytől sokan eleinte a rossz higiéniás és egészségügyi viszonyok miatt tartottak. Afrikában fertőzések száma a 2,7 millió, a halálozásoké a 63 és fél ezer felé közelít. Ráadásul ebből több mint egymillió megbetegedés egyetlen országhoz, Dél-Afrikához köthető. Szakemberek szerint a kedvező statisztikák egyik oka a rendkívül fiatal társadalom, amely kevésbé érzékeny a kórra. Másrészt tesztek és infrastruktúra hiányában megkérdőjelezik az adatok hitelességét is

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.