Járványkezelési káosz Bukarestben

Az állampolgárok egészségének és életének védelmében hozott kormányzati intézkedések meghiúsításával vádolta meg az alkotmánybíróságot a román miniszterelnök. Ludovic Orban azt javasolta a lakosságnak, ne vegyék figyelembe az alkotmánybíróság döntését, cselekedjenek felelősségteljesen, ahogy eddig is tették, a „maguktól értetődő szabályokat” követve.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában egy alkotmánybírósági döntés nyomán megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja, ezért a hatóságok már csak ajánlhatják a fertőzötteknek vagy a járvány sújtotta országokból érkezőknek, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább két hétig ne érintkezzenek senkivel. Több koronavírus-fertőzött távozott a kórházból, illetve megszakította a házi elkülönítést.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter felelős magatartásra szólította fel a lakosságot, és arra kérte az orvosokat, győzzék meg a kórházból elbocsátott személyeket a járvány megfékezésének fontosságáról. A tárcavezető hangsúlyozta, a törvény a továbbiakban is bünteti a fertőző betegségek terjedésének megfékezését akadályozó cselekményeket. A bukaresti közszolgálati rádió által idézett Tătaru közölte: a tünetmentes vagy a betegségből kigyógyult személyek pontos felvilágosítást kapnak az orvosoktól a fertőző betegségek terjedéséről és arról, hogy mit kockáztatnak, ha nem maradnak még pár napig házi karanténban.

Romániában továbbra is magas, négyszáz felett van a naponta regisztrált fertőzöttek száma, közel hatvanezer személy van lakhelyi elkülönítésben, hétszázan intézményes karanténban tartózkodnak. Mintegy hatezer, Covid–19-cel diagnosztizált személyt a kórházakban ápolnak.

A miniszterelnök nyílt állásfoglalása az alkotmánybíróság ellen politikai botrányt okozott. Marcel Ciolacu, az ellenzéki szociáldemokraták ügyvivő elnöke szerint a kormányfő anarchiára buzdítja a lakosságot. A politikus arra emlékeztetett, hogy amíg ellenzékben volt, a most hatalmon lévő Nemzeti Liberális Párt üdvözölt minden olyan alkotmánybírósági döntést, amely a szociáldemokrata kormány kezdeményezései ellen született. Clarice Dinu, a Hotnews bukaresti hírportál főszerkesztője Facebook-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a miniszterelnök állásfoglalását. Hozzátette: a taláros testület azt kifogásolta, hogy törvény helyett miniszteri rendelettel döntöttek a kötelező karantén elrendeléséről. „Orban jobban tenné, ha megfelelő jogászokat keresne” – írta az újságíró. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke kijelentette: nagyon sajnálja, hogy a jogalkotási hibákat a taláros testület nyakába varrják. Mint fogalmazott, Romániában csak a büntetőjogban létezik szabályozás a kötelező kórházi beutalásról, az egészségügyi jogban nincs ilyen.

A kabinet egyébként az alkotmánybírósági döntés után olyan törvénytervezetet készít elő, amelynek alapján továbbra is karanténban vagy házi elkülönítésben tarthatók a koronavírus-fertőzöttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.