Járványügyi intézkedések mellett rendezték meg a zarándoklatot

A búcsún kevesebben vettek részt, mint a járvány előtti alkalmakkor, de a tömeg most is betöltötte a hegynyerget.

MTI
2021. 05. 22. 14:17
null
Zarándokok a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben. Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hithez, Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában a pünkösdszombati búcsú szónoka, a moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános. Salamon József szülőföldje szóhasználatával élve jelentette ki, hogy „honn vannak”, vagyis otthonukban érzik magukat a csíksomlyói hegynyeregben a fogadalmi búcsú zarándokai.

Salamon József gyimesbükki plébános, a búcsú ünnepi szónoka a csíksomlyói búcsú szentmiséjének a helyszínén
Fotó: MTI/Veres Nándor

Megjegyezte: a moldvai csángóknak Csíksomlyó évszázadokon át a lelki oázist jelentette, ahová eljőve anyanyelvükön imádkozhattak, énekelhettek, ahol önmagukra találtak, és megerősödtek.

– Amíg ez a ragaszkodás él a lelkekben Csíksomlyó iránt (…), lesz jövőnk, hitünk, lesznek értékeink, lesz elképzelés a jövőről – hangoztatta. Salamon József megemlítette: a csíksomlyói zarándokok kereszt alatt, sokan vándorbottal a kezükben jöttek a hegynyeregbe. Felidézte: amikor 1949-ben Márton Áron püspök a Gyimesekben bérmált, elterjedt a hír, hogy a kommunista hatóságok le akarják tartóztatni. A gyimesbükkiek ünneplő ruhába öltözve, támaszként és oltalmazóként használt bottal a kezükben kísérték a püspöküket Csíksomlyóra. Egymást védték a zászló és a kereszt oltalma alatt.

Hívő a csíksomlyói búcsú szentmiséjén
Fotó: MTI/Veres Nándor

– Továbbra is haladjunk azon az úton, amely megerősít bennünket az igazi összefogásban, egységben a nagyjainkkal együtt

– jelentette ki a plébános az ünnepi prédikációban. Arra is kitért, hogy ha mindenki annyi időt szánna a jó terjesztésére, mint a bűnbakok keresésére és a maga álláspontjának az igazolására, akkor hatalmas lenne az előrehaladás. A búcsúi szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatta be.

Az idei búcsú világi fővédnökségét Molnár Levente székelyföldi származású operaénekes vállalta. A világhírű bariton Máriapócsról indulva részben gyalog tette meg az utat Csíksomlyóra, és elhozta az útba ejtett közösségek imaszalagjait. Molnár Levente a mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel.

A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére
Fotó: MTI/Veres Nándor

A búcsún kevesebben vettek részt, mint a járvány előtti alkalmakkor, de a tömeg most is betöltötte a hegynyerget. A hagyományos pünkösdszombati zarándoklatot szigorú járványügyi korlátozások mellett rendezték meg. A csíksomlyói hegynyeregbe érkező zarándokokat önkéntesek figyelmeztetik a maszkviselés kötelezettségére, és irányítják az egyes tájegységeknek kijelölt szektorok felé. A zarándoklat szabályairól Kovács Gergely gyulafehérvári érsek tájékoztatta múlt héten a plébániákat. Mint közölte: idén nincs lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határában lévő hegynyeregbe.

Az érseki körlevél 22 ezerben korlátozta a távolról érkező zarándokok számát,

és arra is kitért, hogy kitűző nélkül csak a csíkszeredaiak vehetnek részt a búcsún. Később a város és a megye elöljárói pontosították, hogy ajánlott a kitűző, de az is felmehet a hegynyeregbe, aki korábban nem szerezte meg a plébániáján a belépőt. Szombaton a zarándokok az irataik, kitűzőik ellenőrzése nélkül léphettek be a szentmise helyszínére, ahol a családok kis csoportjai egymástól távolságot tartva foglalták el helyüket a zöld gyepen. Székelyföld megannyi településéről gyalogos zarándokok csoportjai érkeztek a helyszínre. A zarándokok többsége idén Erdélyből érkezett. A gyakran változó, kiszámíthatatlan járványügyi szabályozások megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét.

Zarándokok a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben
Fotó: MTI/Veres Nándor

A búcsún részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.