Jelképes magyar gesztus Izraelnek

Diplomáciai státusú külképviseleti irodát nyit Magyarország Jeruzsálemben – az elsősorban szimbolikus jelentőségű lépésről Orbán Viktor miniszterelnök számolt be kedden.

2019. 02. 20. 6:44
NETANJAHU, Benjámin; GULYÁS Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Megkérdőjelezhetetlen szövetség: külképviseleti irodát nyit Magyarország Jeruzsálemben Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai státusú külképviseleti irodát nyit Magyarország Jeruzsálemben – az elsősorban szimbolikus jelentőségű lépésről Orbán Viktor miniszterelnök számolt be tegnap a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel megtartott jeruzsálemi sajtótájékoztatóján.

– Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar–izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta a magyar miniszterelnök. Izraeli kollégája pedig úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen a Tel-Avivban található magyar nagykövetség Jeruzsálemig történő kiterjesztésének lehet tekinteni az új képviseletet.

Megkérdőjelezhetetlen szövetség: külképviseleti irodát nyit Magyarország Jeruzsálemben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar lépés jelentőségére a The Jerusalem Post izraeli napilap is felhívta a figyelmet, hiszen Jeruzsálemben jelenleg csupán az Egyesült Államoknak és Guatemalának van nagykövetsége, emellett mintegy tucatnyi országnak – köztük Magyarországnak – tiszteletbeli konzulátusa van a szent városban.

Tegnap a magyar kormányfő mellett a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is bejelentette, hogy kulturális és technológiai hivatalt nyit Szlovákia Jeruzsálemben. 2017 decemberében világszerte felháborodást váltott ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.

Bár Jeruzsálem szolgál az izraeli kormány székhelyeként, s a zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, addig a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Kiváló kapcsolataink „minden szinten fejlődnek. Gazdaságilag, a biztonságpolitika szempontjából, diplomá­ciailag. Meg kell dicsérnem önt, amiért külügyminiszterével együtt elveti azokat a hazugságokat, amelyeket Izraellel szemben fogalmaznak meg például az ENSZ emberi jogi bizottságában, az EU tanácskozásain és másutt. Ön kiáll Izrael mellett, az igazság mellett, ezért köszönetet szeretnék mondani. Ez nagyon fontos szövetség” – mondta tegnap Benjamin Netanjahu Orbán Viktornak.

Az izraeli kormányfő kiemelte az együttműködés jelentőségét a terrorellenes erőfeszítésekben, illetve szót ejtett a Budapesten megrendezendő Maccabi Játékok rendezvényéről, amely szerinte azt mutatja, mennyire fontosnak tartja Magyarország a kapcsolatait Izraellel.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt mondta, a közelgő európai parlamenti választások egyik tétje az lesz, hogy miként tudják visszaszorítani Európában az antiszemitizmust.

Közölte: arra törekszenek, hogy a választás után olyan új vezetők legyenek az EU-ban, akik nem finanszíroznak olyan NGO-kat, amelyek beleavatkoznak a politikai ügyekbe és Izrael-ellenes álláspontot képviselnek.

A magyar, a szlovák és a cseh kormányfő tegnapi jeruzsálemi látogatását beárnyékolta a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki távolmaradása, aki a Benjamin Netanjahu és külügyminisztere részéről elhangzott, Lengyelországot antiszemitizmussal vádoló bírálatok miatt nem utazott Jeruzsálembe, hogy részt vegyen a visegrádi négyek és Izrael csúcstalálkozóján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.