Johnson: Be kell ezt fejezni!

Sokat kell még dolgozni azért, hogy új megállapodást lehessen elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, nyilatkozta tegnap Boris Johnson brit miniszterelnök.

Magyar Nemzet
2019. 10. 14. 10:45
Britain's Prime Minister Boris Johnson visits a school in Beaconsfield, Buckinghamshire
Látható a megállapodáshoz vezető út, de nincs garancia és kevés az idő a miniszterelnök szerint Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat kell még dolgozni azért, hogy új megállapodást lehessen elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, nyilatkozta tegnap Boris Johnson brit miniszterelnök. A kormányfő a minisztereit tájékoztatta a brexittárgyalások feltételeiről, kiemelve, hogy Brüsszelben folynak a tárgyalások, és nincs garancia a sikerre, és rövid a határidő. Hangsúlyozta ugyanakkor, ki kell használni a legkisebb esélyt is, hiszen az EU soha nem választaná a megállapodás nélküli brexitet.

A Downing Street szóvivője tegnap arról számolt be, hogy a kormányfő a kabinetülésen megerősítette, látható a megállapodáshoz vezető út, de még mindig sok a teendő, mire ennek az útnak a végére lehet jutni. Johnson kifejtette, lát lehetőséget olyan megállapodásra, amely tiszteletben tatja az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezményt, ugyanakkor nem tartalmazza azt a tartalék megoldást (backstop), amelynek célja az ír–északír határon fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülése.

Látható a megállapodáshoz vezető út, de nincs garancia és kevés az idő a miniszterelnök szerint
Fotó: Reuters

A brit kormány álláspontja szerint a londoni parlament által háromszor is elvetett eredeti brexitmegállapodás backstop-záradéka kikezdi az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását, idézte az MTI.

Johnson a következő két napban találkozik Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia államfővel és Jean-Claude Juncker euró­pai bizottsági elnökkel, a találkozók az utolsó lehetőséget jelentik egy megállapodásra.

A The Sun brit lap kormányközeli forrásokra hivatkozva arról ír, Johnson üzenete az, hogy „fejezzük ezt be, az alternatíva elfogadni a megállapodás nélküli kilépés egy barátságos verzióját”. Közben Angela Merkel és Emmanuel Macron munkavacsorán vett részt, amelynek egyik fő témája szintén a brexit volt. A jövő héten esedékes EU-csúcs lesz az utolsó közös találkozó, amelyen mindenkinek megfelelő megoldás születhet.

Közben a skót miniszterelnök is felszólalt, Nicola Sturgeon szerint az Euró­pai Unióban tárt karokkal várnák Skóciát, és a folyamat ­feltehetően nem igényelne hosszú időt. Sturgeon kiemelte: rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel.

A kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt vezetője jelezte, hogy heteken belül, mindenképpen még az idén beterjeszti a brit kormánynak az újabb függetlenségi népszavazásról szóló kezdeményezést, mivel Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.