Jövőre emelkedik a minimálbér Lengyelországban

A minimálbér és a minimálisan fizetendő órabér emelésére vonatkozó tervezetet ismertette szerdán Elzbieta Rafalska lengyel szociális, család- és munkaügyi miniszter. A javaslat szerint a minimálbér jövő év elejétől 15 ezer forintnak megfelelő összeggel lenne magasabb.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafalska bejelentette: az általa vezetett tárca 2020-tól bruttó 2450 zlotyra (186 ezer forint) szabná a minimálbért. Jelenleg ez 2250 zlotyt (171 ezer forint) tesz ki, ami 150 zlotyval (11,3 ezer forint) több, mint 2018-ban.

A minimális órabért a jelenlegi bruttó 14,70 zlotyból (1,1 ezer forint) 16 zlotyra (1,2 ezer forint) emelnék jövőre.

A tervezetet a kormánynak kell jóváhagynia, június közepén – mielőtt a parlament elé kerülne – társadalmi konzultációra bocsátják.

A minimálbér emelésének tervezete kiegészíti azt a gazdaság- és társadalompolitikai csomagot, amelyet a kormányzó Jog és Igazságosság a vasárnapi európai parlamenti (EP) választást, és egyben az őszi lengyel parlamenti választást megelőző kampány elején hirdetett meg.

A csomag keretében júliustól családi bevételtől függetlenül, minden 18 éven aluli gyermekre kiterjesztik az 500+ nevű, havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatással járó családtámogatási programot. Május elején a minimálnyugdíj összegének megfelelő, 1100 zlotyt (mintegy 81 ezer forint) érő plusznyugdíjakat fizették ki.

Még az őszi választások előtt az alacsonyabb bevételűek számára csökkentik a jövedelemadó-kulcsokat, a 26 év alatti munkavállalókat pedig a jövedelemadó megszüntetésével segítik.

Az EP-választások előtt meghirdetett intézkedések évi mintegy 30-40 milliárd zloty (2,2-2,9 ezer milliárd forint) költséggel járnak. Ezt a gazdasági növekedésből és az adórendszer tökéletesítéséből, valamint a bürokratikus költségek csökkentéséből tervezik finanszírozni.

Május végén emellett bejelentették, hogy ősztől havi 500 zlotyval emelik a felnőtt, súlyos fogyatékkal élők támogatását is. A járulék költségeit (3 milliárd zloty – mintegy 228 milliárd forint) többek között az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott, Varsó által ezért felfüggesztett, de az Európai Bíróság májusi döntése nyomán jövőre visszaállítandó progresszív kereskedelmi adó bevételeiből fedezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.