Június 21-én pótolják az elhalasztott választásokat Szerbiában

Forrás: MTI2020. 05. 04. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 21-én lesznek a koronavírus-járvány miatt elhalasztott önkormányzati, vajdasági tartományi és országos parlamenti választások Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök azt követően, hogy egyeztetett a választáson részt venni kívánó pártok vezetőivel hétfőn Belgrádban.

Az általános választásokat eredetileg április 26-án tartották volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt március 15-én szükségállapotot vezettek be, majd a választást határozatlan időre elhalasztották. A szükségállapotot várhatóan csütörtöktől visszavonják, így a választási előkészületek is folytatódhatnak, a voksolás pedig június harmadik vasárnapján lesz.

Aleksandar Vučić közölte azt is, hogy májusban nem lehet még pártrendezvényeket szervezni, júniusban azonban – a járványügyi helyzettől függően – várhatóan teljes erővel folyhat a kampány.

A szükségállapot kihirdetése előtt kilenc párt adta át listáját az országos választási bizottságnak, azonban május során azoknak is lehetőségük lesz erre, akik korábban ezt nem tették meg.

Szerbiában korábban gyakran tartottak előrehozott választást, ám a mostani kormány túlélte a négyéves megbízatási időt. Korábbi közvélemény-kutatások szerint várhatóan a kormányzó Szerb Haladó Párt szerezheti meg ismét a legtöbb szavazatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.