Kaczynski: Lengyelországnak harcolnia kell a történelmi igazságért

Amennyiben Lengyelország vissza akarja szerezni nagy európai nemzet státuszát, harcolnia kell történelmi igazságáért – jelentette ki a lengyel kormánypárt elnöke a szmolenszki légi katasztrófa kilencedik évfordulóján, szerda este rendezett varsói központi megemlékezésen.

Forrás: MTI2019. 04. 10. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel politikai, katonai és szellemi elit 96 képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria életét követelő katasztrófa áldozatairól szerdán Lengyelország-szerte megemlékeztek.

A központi rendezvényeket – a varsói székesegyházban bemutatott szentmisét, majd a belvároson az államfői palotáig átvonuló, több ezer fős emlékmenetet – este tartották meg a lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda államfő részvételével.

Az évfordulóról Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kérésére Brüsszelben, a Brexitről rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozón is megemlékeztek egy perces csenddel.

Jaroslaw Kaczynski a varsói emlékmenet végén mondott beszédében felidézte, hogy 2010. április 10-én a lengyel elnöki gép a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott.

Ez az út nemcsak a katyni évfordulóval függött össze, hanem az igazsághoz való jog visszaszerzését szolgáló „misszió” is volt – mondta, majd hozzátette: a történelmi igazságért ma is harcolni kell.

Arra hívta fel a lengyeleket, hogy őrizzék meg emlékezetükben a szmolenszki tragédiát, az elhunytakat. „Bár sok mindenben különböztek, abban a pillanatban egy, nemzetünk számára oly fontos cél miatt egyesültek” – fogalmazott, utalva arra, hogy a repülőgépen különféle politikai nézeteket valló személyek, több párt tagjai utaztak.

Kaczynski szerint még sokat kell tenni, hogy a lengyel társadalom összefogjon, „legyen tudatában erejének, jelentőségének, érezze, hogy igazságosság hatja át”.

Andrzej Duda felszólalásában azt kívánta, hogy a szmolenszki tragédia „borzalmas fájdalmából” erő is támadjon az olyan Lengyelország megépítéséhez, amelyről elődje, Lech Kaczynski álmodott.

Az oroszországi Szmolenszknél történt légi katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak, mindkét fél azonban lényegében emberi tévedésekre vezette vissza a történteket.

A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság 2016-ban új, még le nem zárt vizsgálatot indított. Ennek során arra jutottak, hogy a gépen – ismeretlen eredetű – robbanás történt. A testület kedden ügyészségi eljárást kezdeményezett a 2010-2011-ben működő lengyel vizsgálóbizottság ellen, a többi között a gyanúval, hogy bizonyítékokat hamisított.

Tavaly az Európa Tanács határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel Moszkvát, hogy a lezuhant repülőgép roncsát szolgáltassa vissza Varsónak. Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a hivatalosan még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.