Kárpótolják a kommunizmus ellen harcoló lengyeleket

A nemzeti-konzervatív kormány szerint a kommunisták ellen harcolók megfizették az elnyomás árát.

2020. 08. 12. 19:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnöveli a kommunizmus ellen harcoló, illetve az abban az időszakban politikai okok miatt vegzált, ma is élő lengyelek nyugdíját a nemzeti-konzervatív varsói kormány. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán jelentette be a lépést, mondván, a szabadságért vívott harc során tanúsított bátorságnak és elszántságnak sokan megfizették az árat. – Sokukat elnyomtak, egészségük megromlott, az anyaország ma – részben – kárpótolni tudja őket – fogalmazott a miniszterelnök.

Az érintett állampolgárok havi 2400 zlotyra (188 ezer forint) lesznek jogosultak. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken terjesztik a varsói parlament alsóháza, a szejm elé – írja a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva a The First News angol nyelvű hírportál. A jogszabályjavaslat értelmében az érintettek utazási kedvezményeket is kapnak, ha a tömegközlekedést vagy a vasúti közlekedést veszik igénybe. A törvénytervezet szerint a Lengyelország függetlenségéért és szuverenitásáért 1956 és 1989 között vívott küzdelemben részt vevőket a kommunista rezsim elnyomta és vegzálta, de anyagi hátrányt is szenvedtek.

Az illetékes lengyel hatóság szerint a még életben lévő 12 700 kommunistaellenes aktivista közül eddig 9400-an részesültek már valamilyen nyugdíjkedvezményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.