Koronavírus: Ausztria óvatosan nyit, de keményebben büntet

Negatív tesztekhez és hatékonyabb maszkok viseletéhez kötik a szolgáltatások igénybe vételét.

Forrás: The Local, MTI2021. 02. 02. 16:36
null
Bécs, 2021. január 25. FFP2 típusú egészségügyi védõmaszkot kap egy vásárló egy bécsi ABC-áruházba belépve 2021. január 25-én. Ettõl a naptól kezdve Ausztriában kötelezõ az FFP2 védõmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési jármûveken a koronavírus-járvány miatt. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon

– jelentette be tegnap Sebastian Kurz osztrák kancellár miután a korlátozások mértékének csökkentéséről tárgyalt a kormány szakértőkkel, az ellenzék képviselőivel és a tartományi vezetőkkel. A megbeszélésen továbbá a határellenőrzések szigorításáról is szó esett, valamint arról is, hogy amennyiben a szabályokat nem tartják be az országban tartózkodók, milyen mértékű pénzbeli bírsággal kell számolniuk.

Január 25-től Ausztriában kötelező az FFP2-védőmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Legfrissebb hírek szerint szigorú óvintézkedések mellett újból megkezdődhet az oktatás személyes részvétellel az iskolákban. A tantermi oktatásban azonban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok. Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező. A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A felső tagozatos tanulókra vonatkozóan újabb szabályozást vezetett be a kormány, eszerint nekik kötelező az FFP2 típusú maszkok viselete.

A statisztikai adatok szerint Ausztriában tavaly októberben és novemberben volt a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet, azóta a fertőzöttségi mutatók csökkenni látszanak. Hétfőn 1124 új esetet regisztráltak. A vírus megjelenése óta több mint 416 ezer beteget jelentettek és csaknem 7900 fertőzött hunyt el.

A nem alapvető szükségletű termékeket árusító üzletek is kinyithatnak, ahol a vásárlóknak szintén az FFP2 típusú maszkokat kell viselniük, illetve a helyiségekben csak korlátozott létszámban tartózkodhatnak. A boltokban továbbra is biztosítani kell, hogy tíz négyzetméteren belül csak egy vásárló legyen, egyes üzletekben a húsz négyzetméter a szabály. A fodrászszalonok is újból megnyithatják kapuikat a vendégek előtt, azonban aki ilyen jellegű szolgáltatást venne igénybe, annak két napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatnia. A múzeumok szintén várják látogatóikat, azonban az este nyolc óra és reggel hat óra közötti kijárási tilalom továbbra is fennmarad.

Védőmaszkos vásárló egy bécsi ABC-áruházban
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter elmondta, hogy szigorúbb ellenőrzésekre kell számítania a lakosságnak. Azok, akik nem tartják be a koronavírus elleni szabályozásokat, a korábbiakhoz képest nagyobb büntetést kaphatnak. Jövő héttől, ha valaki az előírásnak megfelelően nem viseli az FFP2 típusú védőmaszkot, 25 eurótól 90 euróig terjedő pénzbüntetés megfizetésére kötelezhetik a hatóságok, a tömegközlekedési járművekről pedig leszállíthatják az illetőt. A maszkokat minden kiskereskedelmi üzletben, a szupermarketekben, az orvosi rendelőkben, a repülőtereken és a repülőgépeken, valamint más tömegközlekedési eszközök igénybevételekor is kötelező jelleggel viselni kell január 25. óta. A maszkok viselése alól kizárólag a 14 évnél fiatalabbak kaphatnak felmentést, valamint azok, akiknek orvosi utasítás alapján kerülniük kell a védőmaszkok használatát.

– Az egészségügyi hatóságok helyszíni ellenőrzéseket fognak végrehajtani az országban

– hívta fel a lakosság figyelmét a miniszter, hozzátéve, hogy álláspontja szerint Ausztria jó irányban halad a világjárvány megfékezése szempontjából, azonban a lakosságnak is tennie kell azért, hogy a vírus terjedését megakadályozzák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.