Közép-Európában bővítené Kína-ellenes szövetségét Amerika

Jövő hétfőn négy közép-európai országot érintő körutat kezd az amerikai külügyminiszter.

Mártonffy Attila
2020. 08. 07. 14:30
null
Washington, 2017. január 13. Michael Pompeo amerikai képviselõ, Donald Trump megválasztott amerikai elnök jelöltje a Központi Hírszerzõ Ügynökség, a CIA igazgatói tisztségére a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán Washingtonban 2017. január 12-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hétfőn négy közép-európai országot érintő körutat kezd az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Ausztriát, Szlovéniát, Csehországot és Lengyelországot keresi fel, s többek között két fontos témában tárgyal majd meg a vendéglátóival, ezek a Németországból kivonandó amerikai csapatok áthelyezése, illetve a Kínával szembeni fellépés.

A Die Presse című osztrák lap szerint Tomáš Petříček cseh külügyminiszter már korábban közölte, hazájába nem fognak amerikai katonák érkezni. Lengyelország viszont befogad mintegy ezer főt, s ezzel 5500-ra emeli az ott állomásozó amerikai legénység számát. Az ugyancsak NATO-tag Szlovénia is felajánlhatja vendégszeretetét. Ljubljana azért is fontosnak tartja Pompeo látogatását, mert már régóta nem járt Szlovéniában ilyen magas rangú amerikai politikus. A szlovének ajándékot is adnak vendégüknek: közölték, 5G-s mobilhálózatuk építésekor nem tartanak igényt a kínai Huawei szolgálataira. Ausztriában viszont Pompeo ilyen nagyvonalúságra nem számíthat, mivel Bécs a mobilhálózat fejlesztésében is semlegességre törekszik.

Hírek szerint Pompeo megpendíti majd kedvenc témáját is, Ausztria szerepét az Északi Áramlat 2 orosz gázvezeték építésében. Varsóban is téma lesz a kínai távközlési cég mellőzése, de terítékre kerül Lengyelországban – miként Prágában is – a Három tenger kezdeményezés elnevezésű infrastruktúra-építési program is. A csehekkel az atomenergetikai együttműködést is tovább szeretné mélyíteni Washington.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.