Közép-Európának esélye van, hogy hatalmas ugrást tegyen előre

A V4 közös parlamenti közgyűlésének létrehozásáról is tárgyaltak a przemyśli konferencián.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 27. 14:23
NMETH Zsolt
Budapest, 2021. februr 15. Nmeth Zsolt, az Orszggyls klgyi bizottsgnak fideszes elnke zrszt mond a Visegrdi Csoport megalakulsnak 30. vforduljrl szl politikai nyilatkozat vitjban az Orszggyls plenris lsn 2021. februr 15-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A visegrádi csoport országai együtt küzdhetnek meg a közép-európai térség koronavírus-járvány utáni szerepéért Európában – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton a Kárpátok Európája elnevezésű nemzetközi konferencián online elhangzott beszédében.

A politikus a délkelet-lengyelországi Przemyśl városában szombaton kezdődött, a koronavírus-járvány miatt vegyes formában megtartott kétnapos ülésen szólalt fel. Az idén a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő visegrádi csoport (V4) előtt álló kihívásokról szóló pódiumbeszélgetésre online bejelentkező Németh Zsolt a regionális együttműködés három célját fogalmazta meg.

Elsőként a szélesebben felfogott közép-európai térség további építését, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket említette. Ennek az építésnek – mint mondta – éppen a V4 a hajtómotorja. Megerősítette, hogy a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó magyarországi szakasza az év végéig megépül. Fontos kérdésnek minősítette a térségnek a koronavírus-járvány utáni újjáépülési képességét, azt, hogy milyen szerep jut a régiónak az Európai Unió ipari politikájában, milyen módon részesül az uniós zöld megállapodásban, milyen helyet foglal el a digitalizáció, az európai termelési láncok visszaállítása terén. Közép-Európának esélye van, hogy ezen folyamatok révén hatalmas ugrást tegyen előre – húzta alá Németh Zsolt.

A második fontos feladatkörnek nevezte a V4 közös érdekképviseletét Európában, azt, hogy az EU jövőjéről folytatott vitákban egységet lehessen teremteni a sokféleségben, megőrizni a nemzetállamok szerepét. Harmadik célként a V4-nek az EU-n kívüli európai országok iránti szolidaritásvállalását említette, vagyis az EU további bővítése melletti fellépést, valamint az európai csatlakozásra törekvő országoknak nyújtandó támogatást a járvány elleni harcban.

A pódiumbeszélgetésen a lengyel alsóház külügyi bizottságának, valamint a lengyel–magyar baráti tagozatának elnöke, Marek Kuchciński azt javasolta, hogy a V4 nemzeti parlamentjei visegrádi tagozatokat hozzanak létre. Németh Zsolt a cseh és a szlovák hivatali kollégájához hasonlóan úgy találta, a javaslat megvitatásra érdemes, és támogatóan nyilatkozott a V4 közös parlamenti közgyűlésének létrehozását célzó régebbi javaslatról is.

Az immár 28. alkalommal megrendezett Kárpátok Európája konferencia szombati megnyitóján bemutatták a Visegrádi atlasz nevű, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök védnökségével kiadott reprezentatív monográfiát. A Lengyel Földrajzi Társaság (PTG) és a varsói Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet együttműködésében létrejött, 45 tudós és szakértő által készített, Przemysław Śleszyński és Konrad Czapiewski lengyel akadémikusok által szerkesztett, ötven fejezetből álló, első ilyen jellegű kiadvány térképek, ábrák, tanulmányok révén részletesen bemutatja a négy ország gazdasági, földrajzi, népességi, társadalmi jelenségeit és folyamatait.

Szombat délután Przemyśl főterén Marek Kuchciński felavatja még a V4 idei, harmincadik évfordulójához kötődő, a többi három visegrádi ország parlamenti külügyi bizottsági elnökök hozzájárulásával készített emléktáblát. Emellett aláírják a Kárpátok eurorégión belüli turisztikai együttműködésről szóló megállapodást is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.