Küzdelmes jogi csatákra készül Joe Biden a választás után

Hatalmas, több száz fős jogászcsapatot gyűjtött maga köré Donald Trump legfőbb riválisa, Joe Biden. Míg az amerikai elnök a tömeges csalások miatt aggódik, ellenfele küzdelmes jogi csatákra készül, amennyiben a választási eredmény kihirdetése elhúzódik.

2020. 09. 17. 6:05
Democratic U.S. presidential candidate and former U.S. Vice President Joe Biden leaves after making a statement about healthcare outside St. James-Santee Family Health Center in McClellanville
USA-ELECTION/BIDEN Fotó: Elizabeth Frantz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Véleményem szerint ez lesz a legkorruptabb választás országunk történeté­ben, de nem engedhetjük, hogy megtörténjen

– Donald Trump sokat idézett szavai ezek, s a november 3-i amerikai elnökválasztás közeledtével egyre gyakrabban fogja idézni a sajtó. Az újraválasztásáért induló Trump szavait a rivális Demokrata Párt, illetve annak elnökjelöltje, Joe Biden is egyre komolyabban veszi. Bár hevesen elutasítják az elnök azon állítását, hogy a járvány miatt széles körben alkalmazott levélszavazás a demokratáknak fog kedvezni, s csalásra és visszaélésekre ad majd lehetőséget,

Biden csapata mégis arra készül, hogy a választások után küzdelmes jogi csatákat kell majd vívniuk.

Aggódnak a hitelességért

Donald Trump korábban ugyanis utalt rá: Biden győzelme esetén nem biztos, hogy elismeri a választások eredményét. Erre és más forgatókönyvekre készül Joe Biden is, aki a The New York Times minapi cikke szerint több száz jogászt, köztük egykori fehér házi tanácsadókat gyűjtött maga köré. Elsődleges feladatuk az lesz, hogy „megőrizzék a választások hitelességét”. A jogászcsapatot vezető Dana Remus szerint komoly aggodalmakat kelt a demokraták körében, hogy Donald Trump az elnöki hivatalt és a szövetségi kormányt saját politikai céljaira használja. A Trumptól négy évvel ezelőtt vereséget szenvedő Hillary Clinton is azt mondta nemrég: a demokratáknak erőteljes jogi háttérre lesz szükségük. Azt tanácsolta Bidennek:

ha veszít, semmiképp se ismerje el a vereségét, mert a levélszavazás miatt az eredmények pontos megállapítása el fog húzódni.

A levélszavazásról és a tömeges csalásról szóló vita jó néhány hónapja képezi a közbeszéd tárgyát Amerikában. A koronavírus miatt jóval többen élnek majd a levélszavazás lehetőségével, mint a korábbi választásokon. Becslések szerint a négy évvel ezelőtti 139 millióhoz képest idén mintegy 156 millió választópolgár fog szavazni, közülük a The New York Times szerint nyolcvanmilliónak a szavazócédulája fogja „elárasztani a választási irodákat”. Nagy kérdés, hogy az egyes államok – amelyek a választások lebonyolításáért felelnek –, illetve a postahivatalok fel vannak-e készülve a hatalmas mennyiségű levélre és azok feldolgozására.

Egy ember, két szavazat

A járvány idején már bebizonyosodott, hogy történhetnek visszaélések. A Georgia államban júniusban lebonyolított előválasztásokról például a múlt héten derült ki, hogy mintegy ezer választópolgár kétszer adta le szavazatát: egyszer levélben, egyszer személyesen – 58 százalékuk demokrata szavazó volt. – A titkos szavazás gátat vet a szavazatok adásvételének. A szavazócédulák ellenőrizetlen kipostázása viszont lehetőséget teremt azok begyűjtésére, a választópolgárok befolyásolására, kényszerítésére, a postások megvesztegetésére – érzékeltette a probléma súlyosságát William Barr igazságügyi miniszter. A republikánusok nem vetik el teljes mértékben a levélben történő szavazást, de elutasítják annak erőltetett, rohamtempóban történő bevezetését.

– Ha valaki tud személyesen tüntetni, akkor képes személyesen szavazni is

– közölte augusztusban Donald Trump a távolságtartási szabályokat megszegő, túlnyomó többségben demokrata szimpatizánsú tüntetőkre hivatkozva, akik a rasszizmus ellen tiltakoznak. A Massachusetts Institute of Technology egyetemnek a The Washington Times által idézett kutatása szerint a levélszavazók arányának növekedésével a visszaélések száma is bizonyítottan növekszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.