Lakat került a Soros-hajóra

Lefoglalták a Sea-Eye nevű nem kormányzati szervezet (NGO) Alan Kurdi névre keresztelt hajóját.

2020. 05. 06. 20:41
Migrants who were stranded on the German NGO Sea-Eye migrant rescue ship Alan Kurdi disembark from an Armed Forces of Malta patrol boat at its base in Marsamxett Harbour, Valletta
A Sea Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajója Máltán köthetett ki Fotó: Darrin Zammit Lupi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefoglalták a Soros György által támogatott Sea-Eye nevű nem kormányzati szervezet (NGO) Alan Kurdi névre keresztelt hajóját a palermói kikötőben, tudatta az ANSA olasz hírügynökség. Az olasz hatóságok az intézkedést azzal indokolták, hogy a bevándorlási válság csúcspontján, 2015-ben elhunyt hároméves szíriai kisfiú nevét viselő hajón a legénységet és az utasokat is veszélyeztető – közelebbről meg nem nevezett – műszaki és működési szabálytalanságokat találtak. A tájékoztatás szerint a szabálytalanságok orvoslásáig a hajó hatósági őrizet alatt kikötve marad.

A német civil szervezet által működtetett hajó tevékenységének egyik leghangosabb kritikusa a migránsválság kirobbanása óta Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, aki számos alkalommal tett kísérletet annak megakadályozására, hogy az NGO-hajó afrikai illegális migránsokat szállítson a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba.

Mint arról lapunk is beszámolt, az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt 146 migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára vitt Olaszországba, hogy a római kormány április 7-én a rendkívüli járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását. A koronavírus-járvány miatt az embereket egy komphajón helyezték el a kéthetes karantén idejére. Az illegális bevándorlók időközben már partra szállhattak, írta a távirati iroda, hozzátéve: a hajó 17 fős legénységével ezt követően köthetett ki a hétvégén a szicíliai Palermóban, ahol a parti őrség szakemberei átvizsgálták azt.

Salvini még áprilisban a Twitteren bírálta a német civil szervezetet, amiért még a járvány ideje alatt sem változtatnak erőszakos migránspárti politikájukon. – Ragaszkodnak ahhoz, hogy mindig és kizárólag Olaszországban tegyék partra a migránsokat. Miközben az olaszok be vannak zárva otthonaikba, az illegális bevándorlók szabadon kötnek ki Szicíliában – írta akkor a bevándorlásellenes Liga élén álló politikus.

Az Európai Unióra nehezedő bevándorlási nyomás egyébként a járvány ideje alatt sem enyhült: az Alarm ­Phone nevű nem kormányzati szervezet, amely a nehéz helyzetben lévő csónakok és a mentőhajók összekötésével foglalkozik, a minap tudatta: kedd éjjel egy bevándorlókkal teli gumicsónak vészjelzéseket adott le Málta közelében, miután leállt a motorja. Az NGO azt írta a Twitteren: a csónakban 46 Líbiából menekülő afrikai volt, köztük várandós nők és három csecsemő.

A Rainews24 riportere, Angela Caponnetto pedig az Euronews szerint arról számolt be: az olasz parti őrség Lampedusa közelében elfogott egy Líbiából indult gumicsónakot 160 emberrel a fedélzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.