Latin-Amerikában jóval gyorsabban pusztít a járvány, mint az USA-ban

Brazíliában és Mexikóban is rekordot dönt a vírus egy nap alatt regisztrált halálos áldozatainak száma.

Mártonffy Attila
2020. 06. 04. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelőzve az Egyesült Államokat, Brazíliában és Mexikóban is rekordot dönt a koronavírus egy nap alatt regisztrált halálos áldozatainak száma – közölték a két ország egészségügyi hatóságai. Brazíliában a megelőző 24 órában 1349 emberéletet követelt járvány, többet, mint az azt megelőző napon, bár már az is csúcsértéknek számított. Eközben 28 633 új esetet jegyeztek fel. A mintegy 210 milliós latin-amerikai országból eddig 584 016 igazolt fertőzöttet, illetve 32 548 halálesetet jelentettek. Mexikóban is rekordot döntött a halottak napi száma (1092). Ez kínos helyzet elé állítja az illetékes hatóságokat, mert nem készültek ilyen meredek emelkedésre. A hét elején az országban megkezdték az ipari termelés és a kereskedelmi tevékenység fokozatos újraindítását. Eközben a 125 milliós lakosságú országban 3912-vel nőtt, így átlépte a százezret az igazolt esetek száma – tájékoztatott a távirati iroda.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában 919 új halálesetet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint. Eddig 1 850 000 fertőzöttet és több mint 107 ezer halottat tartanak számon az országban, így a koronavírus által leginkább érintett ország továbbra is az Egyesült Államok. Noha a vírus terjedése lelassult, a szakértők aggódnak, hogy a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni, múlt hét óta tartó tüntetések nyomán ismét fellángol a járvány.

A Reuters szerint a mexikói kormány korábban azt prognosztizálta, hogy május elején tetőzik a járvány, s ennek vélt tudatában, de amerikai nyomásra indította újra autóiparát, amely több milliárd dolláros beszállítója az Egyesült Államoknak. A társadalmi távolságtartás erre a hétre tervezett könnyítéseit azonban felfüggesztették a fertőzések növekedése miatt. Hugo Lopez-Gatell egészségügyi miniszterhelyettes annak tulajdonítja a halottak napi számának statisztikai megugrását, hogy új bizottságot állítottak fel, amely hatékonyabban azonosítja a fővárosban bekövetkezett halálozásokat. Eddig ugyanis az esetek jó része lassan haladt keresztül a nyilvántartások bürokratikus útvesztőin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.