Lengyelország a jelenlegi államfői kabinetfőnököt javasolja az uniós biztosi posztra

Lengyelország Andrzej Duda elnök jelenlegi kabinetfőnökét és külpolitikai államtitkárát, Krzysztof Szczerskit javasolja a biztosi posztra – közölte csütörtökön Mateusz Morawiecki kormányfő.

Forrás: MTI2019. 07. 25. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morawiecki az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnökével, Ursula von der Leyennel tartott varsói megbeszélés után tartotta meg sajtóértekezletét, melyen közölte: a találkozó „az ügyek óriási többségében” teljesítette Lengyelország elvárásait.

Közölte: beszéltek a biztosi posztok betöltéséről is, Lengyelország jelöltje Krzysztof Szczerski lesz, aki „tökéletesen ismeri az EU működését, kiválóan tájékozott az uniós intézmények témakörében”.

Újságírói kérdésre reagálva aláhúzta: Szczerski esetében még nem lehet beszélni konkrét területről, az Ursula von der Leyen által a tagállamokkal folytatott tisztújítási tárgyalások még „előzetes fázisban” vannak, több ország még nem mutatta be biztosjelöltjét.

Tágabb értelemben a kormányfő a gazdasági, infrastrukturális területeket említette. Aláhúzta egyúttal a földrajzi egyensúly szerepét az uniós tisztújításban. Morawiecki korábban „erős, gazdasággal összefüggő poszt” betöltésének szándékáról beszélt.

A miniszterelnök beszámolása szerint Ursula von der Leyennel megvitatták többek között a gazdaság, a klímapolitika, a migráció, a kereskedelem, a társadalompolitika témáit.

A lengyel kormányfő elmondta: az egyeztetés során rámutatott a lehetséges bevételi többletforrásokra az EU-ban, melyekkel megoldhatnák a brit kilépés nyomán szűkülő uniós költségvetés problémáját. E kapcsán az áfa-kiesés és az adócsalások okozta veszteségek kiküszöböléséről beszélt, aláhúzva: mindkét esetben az EB elemzései szerint az összeg szinte megfelel az uniós költségvetés évi kiadásainak (150-155 milliárd euró).

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki leszögezte: a másfél órás varsói beszélgetés során Ursula von der Leyen egyszer sem említette a jogállamiság témáját. Azt, hogy a leendő EB-elnök az egyeztetést megelőző közös sajtókonferencián a jogállamiságot említette az egyik „nehéz” témaként a migráció mellett, Morawiecki úgy értelmezte: a téma „szélesebb összefüggésben” merült fel, az Ursula von der Leyen által e kapcsán kifejezett kompromisszum-készség összhangban van a lengyel hozzáállással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.