Lengyelország egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat

Az egészségügyi intézmények túlterheltsége és összeomlása miatt aggódik a kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 04. 07. 16:29
null
Idős emberek sorban állnak, hogy a koronavírus elleni oltásra regisztráltassák magukat egy varsói rendelõ elõtt 2021. január 15-én. Ettõl a naptól jelentkezhetnek oltásra a 80 év feletti korú lengyelek, a vakcina beadása pedig január 25-én kezdõdik. Fotó: Leszek Szymanski Forrás: MTI/PAP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lengyelországban csökken a koronavírus-fertőzések napi növekménye, de a kórházak terheltsége miatt április 18-ig meghosszabbítjuk a március végén hozott járványügyi korlátozásokat

– jelentette be mai sajtóértekezletén Adam Niedzielski egészségügyi miniszter arra hivatkozva, hogy a húsvéti ünnepek után több betegre számítanak.

A vírusbetegek ápolására szolgáló kórházi kapacitások közel nyolcvan százalékban ki vannak használva, a helyzet különösen a dél-lengyelországi vajdaságokban feszült, Sziléziából például a betegeket a szomszédos lengyelországi régiókba kell szállítani. Sajtóértesülések szerint egyes kerületek közel jártak ahhoz, hogy elfogyjanak a lélegeztetőgépek a kórházakban. Niedzielski közleménye szerint tegnap több mint 34 ezer koronavírus-fertőzöttet ápoltak a kórházakban és már a háromezret is meghaladta a lélegeztetőgépen levők száma. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 3380-nál többen szorulnak kórházi kezelésre, mint egy héttel korábban.

– A Lengyelországban jelentett koronavírus-esetek körülbelül kilencven százalékáért a Nagy-Britanniából elterjedt mutánsváltozat a felelős

– magyarázta a miniszter.

A miniszter által bejelentett hosszabbítás a jelenleg zárva tartó plázákra, barkács- és bútoráruházakra, kulturális és sportlétesítményekre, a fodrászatokra és a kozmetikai szalonokra vonatkozik. Az óvodák és a bölcsődék továbbra is csak az egészségügyi személyzet gyermekeit fogadhatják be, az általános és középiskolákban folytatódik a távoktatás. Niedzielski lehetségesnek nevezte, hogy a legkisebb gyermekek még áprilisban visszatérnek a tanintézményekbe. A politikus továbbá reményét fejezte ki, hogy az oltási kampány a következő két hónapon belül „valódi akadállyá válik a járvány terjedésében”.

Varsó, 2021. április 1.
Koronavírus elleni oltásra várnak autósok egy varsói oltóponton 2021. április 1-jén
Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

A mintegy 31 millió felnőttet, vagyis a Covid–19 elleni vakcinázásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 6,6 millió oltást adtak be, ezen belül több mint kétmillió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak. Bejelentések szerint a következő két hétben további több mint kétmillió vakcinát kapnak az oltóhelyek. A mai adatok szerint egy nap alatt mintegy 14 ezer új fertőzést mutattak ki, ami közel 18 ezerrel kevesebb, mint egy héttel ezelőtt volt. Kifejezetten a Covid–19 miatt egy nap alatt 158 ember, a Covid–19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 480 ember hunyt el. A halálozási adatok is valamivel alacsonyabbak, mint az előző hét azonos napján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.