Macron és Merkel szövetségre lépett

Ha a németek és a franciák egyetértenek a helyreállítási alapról, az EU-n is könnyebb lehet átvinni javaslatukat.

Magyar Nemzet
2020. 06. 29. 21:14
German Chancellor Merkel meets French President Macron ahead of Germany's EU Council Presidency
epaselect epa08516245 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Emmanuel Macron talk during a bilateral meeting at the German government's guest house Meseberg Castle in Gransee near Berlin, Germany, 29 June 2020. The meeting takes place ahead of Germany's EU Council Presidency in the second half of 2020. EPA/HAYOUNG JEON / POOL Fotó: HAYOUNG JEON / POOL Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült jól az önkormányzati választások második, vasárnapi fordulója Emmanuel Macron francia elnöknek és pártjának. Nemcsak hogy rekordalacsony részvétellel zajlott a voksolás – ami utalhat a politikai kiábrándultságra is –, de sorozatos vereségeket könyvelhetett el a Köztársaság Lendületben (LREM). A szavazás egyértelmű nagy nyertesei a Zöldek voltak, akik több nagyvárost elhódítottak, de még Párizs szocialista polgármestere, Anne Hidalgo is csak velük szövetségre lépve tudott újrázni. A kormánypárt ezzel szemben nem tudta teljesíteni célkitűzéseit, igazán csak Édouard Philippe miniszterelnök örülhetett, aki győzni tudott Le Havre-ban.

A francia elnök hétfőn ugyan egy szóval sem utalt az előző nap eredményeire, de megérezve az új szeleket, máris a környezetvédelmet helyezte beszéde középpontjába. Megígérte például, hogy 15 milliárd euróval támogatja a kormányzat a francia gazdaság zöld beruházásait az ökológiai átállásért, valamint két népszavazást is kilátásba helyezett környezetvédelmi témákban. Várhatóan a kormányát is átalakítja hamarosan, ahol már a zöld szempontot is szem előtt kell tartania.

A következő elnökválasztásig még két éve van, addig lesz ideje átalakítani nem túl népszerű politikáját. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint támogatottsága 38 százalék körüli, amin még segített is valamelyest a koronavírus-járvány. A felmérések szerint az államfői székért folytatott versenyben fej fej mellett halad Marine Le Pennel, a jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőjével, a párt ráadásul az önkormányzati választásokon is meg tudta őrizni pozícióit.

Fotó: MTI/EPA

Ezek után valóságos felüdülés lehetett Emmanuel Macron számára, hogy a mesebergi kastélyban élvezhette kicsit a napsütést Angela Merkel német kancellár meghívására, mielőtt egy kis kerti asztalnál folytatták megbeszéléseiket. Az előzetes híradások szerint Kína, Törökország, Líbia, az Egyesült Államok, a migráció és a klímaváltozás szerepeltek a témák között. No és mindenekelőtt az, hogy közös irányt szabjanak a július 1-jén kezdődő német uniós soros elnökségnek. Szükség van a német-francia tandemre, az Európai Unióban jelenleg erős széthúzás uralkodik azzal kapcsolatban, hogyan kezeljék a koronavírus-járvány utáni válságot.

– Szerencse, hogy egy olyan tapasztalt politikus veszi át a stafétát, mint Angela Merkel – vélekedett a hét végén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke. De azért még a kancellár asszonynak is szüksége lesz szövetségesekre. Akit meg is talált: a két vezető a francia-német egyetértést hangsúlyozta a találkozó utáni sajtótájékoztatón is. Merkel kiemelte, ahhoz nem ragaszkodnak, hogy teljes mértékben megvalósuljon a javaslatukra támaszkodó európai bizottsági előterjesztés, de azt fontosnak tartják, hogy a júliusban kezdődő soros német EU-elnökség idején megállapodás szülessék az erős válságkezelő eszközről. A kancellár rámutatott arra is: az, hogy ők egyetértenek, nem jelenti azt, hogy az összes tagállam egyetért, de ha nekik nézeteltéréseik vannak, az biztosan ront a megállapodás esélyein.

A vita elsősorban arról szól, hogyan osszák el a forrásokat, köztük azt az előirányzott 750 milliárd eurót, amellyel talpra állítanák a tagállamokat. Az egyik elképzelés, hogy kapjanak nagyobb szeletet a járvány által leginkább sújtott országok, például Olaszország és Spanyolország. Ám nem mindenkinek fűlik a foga ahhoz, hogy többet fizessenek be a közös kasszába, vagy akár hitelt vegyenek fel, hogy kisegítsék az olykor túlköltekező tagokat. Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország is tiltakozását fejezte már ki a tervekkel szemben, márpedig a döntéshez konszenzusra lenne szükség.

A francia elnök múlt héten járt Mark Rutténál, hogy puhítsa a holland miniszterelnök ellenállását, és állítólag közelebb is jutottak a megoldáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.