Már lépcsőzik a mérgezés gyanújával kezelt Navalnij

Az orosz ellenzéki vezető néhány napja még lélegeztetőgépen volt.

Magyar Nemzet
2020. 09. 19. 14:39
null
Forrás: Facebook/Alekszej Navalnij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán lábra állt, de már lépcsőzik is Alekszej Navalnij – derült ki a mérgezés gyanújával kezelt orosz ellenzéki vezető közösségi oldalaira feltöltött képéből. Bejegyzésében a láthatóan rossz bőrben lévő férfi arról írt, hogy nagyon lassan lábadozik, még mindig nehézséget okoz neki a telefonjának a kezelése, hogy vizet öntsön a poharába, de még a beszéddel is meg kell küzdenie.

https://www.facebook.com/navalny/photos/rpp.124964357522656/3657001537652236/?type=3&theater

Állapota mégis nagyon sokat javult ahhoz képest, hogy néhány napja vették le a lélegeztetőgépről, szeptember első hetében pedig még mesterséges kómában feküdt. Pár nappal ezelőtt még csak arról töltött fel képet, ahogy felült ágyában, boldog családja gyűrűjében. Szóvivője szerint a politikus feltett szándéka, hogy felépülése után visszatér Oroszországba.

Az orosz ellenzéki vezető még augusztus 20-án lett rosszul egy Moszkvába tartó repülőn. Miután a gép megszakította az útját és leszállt a szibériai Omszk városában, a gyors kórházi ellátásnak hála sikerült megmenteni a férfi életét. Az orosz orvosok szerint rosszullétét anyagcseréjének összeomlása okozta, nem találtak mérgezésre utaló nyomot a szervezetében. Családja kérésére viszont két nap múlva egy berlini kórházba szállították, ahol azóta is ápolják.

A német vizsgálatok már arra a megállapításra jutottak, hogy a politikust megmérgezhették, valószínűleg a novicsok nevű idegméreggel. A teszteket független svéd és francia laboratóriumok is megerősítették. A minap Navalnij csapata a férfi hotelszobájában talált ásványvizes palackon állítólag megtalálta a méreg nyomait. A Die Zeit korábbi információi szerint Navalnij csak a szerencsés véletleneknek köszönheti az életét, a tervek szerint már a repülőn meg kellett volna halnia.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne a hatalom legélesebb bírálójának megbetegedéséhez. Moszkva többször a bizonyítékok kiadását követelte a németektől, akik ezt eddig biztonsági okokra hivatkozva megtagadták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.