Navalnijnak már a repülőn meg kellett volna halnia

Egy új típusú, még veszélyesebb Novicsok idegméreggel mérgezhették meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – állítja a német Die Zeit lap. Az újság szerint Navalnij kizárólag „szerencsés véletleneknek” köszönheti az életét, és már a repülőn meg kellett volna halnia.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 10. 15:45
Russian opposition leader Navalny addresses journalists after a court hearing in Moscow
Alekszej Navalnij egyik letartóztatása alkalmával Fotó: Tatyana Makeyeva Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Die Zeit lap konkrét vádakat is megfogalmaz Alekszej Navalnij orosz politikus lehetséges merénylőivel szemben: szerintük olyan új idegméregről beszélhetünk, amely nyilván nem kapható a feketepiacon és nem reprodukálható egy magánlaborban – tehát kizárólag az orosz nemzetbiztonsági szerveknek volt hozzáférésük. Tekintve, hogy az ellenzéki vezető gyakorlatilag éjjel-nappal az orosz biztonsági szolgálatok megfigyelése alatt állt, a külföldi szervek akciói is kizárhatók.

A lap értesülései szerint az idegméreg nyomait a német orvosok megtalálták Navalnij kezén és azon a palackon, amelyből az utazása során ivott. A mérget a szakértők szerint a repülés előtt elfogyasztott tea bögréjének a felületére, vagy Navalnij teájába juttathatták. A lap az értesüléseiben a Bundeswehr Farmakológiai és Toxikológiai Intézetére hivatkozik, amely a laboreredményeket készítette. A kutatók szerint a még a Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok idegméreg ezen új változata lassabban hat, és sokkal halálosabb, mint a korábban ismert változatok.

A merénylők terve alapján a politikusnak már a repülőn meg kellett volna halnia, életét szerencsés véletleneknek köszönheti: a Moszkvába tartó járat pilótájának, aki azonnal azt a döntést hozta, hogy rendhagyó leszállást hajt végre Omszk városában, majd a kiérkező mentőknek, akik – felismerve a mérgezés jeleit – rögtön atropint adtak be neki.

Alekszej Navalnij (j) tavalyi letartóztatásakor az egyik ellenzéki tüntetés után.

Csütörtökön az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo is az orosz vezetést vádolta meg Navalnij megmérgezésével.

– Elég nagy a valószínűsége annak, hogy ebben (a mérgezésben) magas rangú orosz tisztviselők az érintettek. Azt gondolom, hogy ez nem jó az orosz népnek és Oroszországnak – mondta Pompeo.

Az Európai Unió vezetői transzparens és alapos vizsgálat lefolytatását követelték Moszkvától Navalnij ügyében, de az orosz álláspont szerint, mivel az omszki orvosok nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a politikus szervezetében, a büntetőeljárásnak nincs semmi alapja. Oroszország a német laborvizsgálatok kiadását kérte, amit Berlin nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtagadott. Németország viszont átadta a mintákat a Hágában működő Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek, amely a vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzéséért és felszámolásáért felel.

A Navalnij-ügy miatt egy újabb nemzetközi diplomáciai botrány kezd kibontakozni: Oroszország szerdán bekérette a német nagykövetet, és erőteljes tiltakozásnak adott hangot. Moszkva úgy véli, hogy Berlin az orosz ellenzéki politikus körüli ügyet arra használja fel, hogy „diszkreditálja az országot a nemzetközi arénán”, írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

– A német kormány Navalnijjal kapcsolatos korábbi és további intézkedéseit Oroszország elleni durva ellenséges provokációnak tekintjük, amelynek következményei lesznek az orosz–német kapcsolatokra, és amelyek súlyos bonyodalmakat okoznak a nemzetközi helyzetben is – írja közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt az Oroszország és Németország között, a Balti-tengeren épülő gázvezeték, az Északi Áramlat 2 lehet az egyik első áldozat. Az elmúlt napokban több vezető politikus, többek között Angela Merkel német kancellár is a Navalnij-ügy kivizsgálásától tette függővé az energetikai projekt befejezését.

Indíték

Alekszej Navalnij a legismertebb orosz ellenzéki politikusnak számít. A koordinációjával működő szervezetek egyre több orosz régióban vannak jelen. Több korrupciós ügyet hozott nyilvánosságra az orosz vezetésről, korábban indulni próbált az elnökválasztáson, és moszkvai főpolgármester-jelölt is volt. A politikust néhány héttel az oroszországi helyhatósági választások előtt mérgezhették meg, amikor – augusztus 20-án – egy szibériai kampánykörút után Tomszkból tartott hazafelé Moszkvába. A gépen rosszul lett, emiatt a pilóta az Omszkban való rendkívüli leszállás mellett döntött. Két nappal később Navalnijt átszállították a német Charité kórházba, ahol azóta is kezelik. Az ellenzéki vezető több mint két hétig, hétfőig kómában volt. A The Insider és a Der Spiegel csütörtöki információi szerint állapota azóta sokat javult, az „jobb, mint amit ebben a helyzetben el lehetne várni”.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.