Medvegyev megerősítette Oroszország Kubának nyújtott támogatását Havannában

Megerősítette Oroszország Kubának nyújtott támogatását havannai látogatásán az orosz kormányfő, aki – mint azt az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi – egyelőre nem árulta el, hogy országa nyersolaj-szállítmányokkal vagy milyen egyéb intézkedésekkel próbálná segíteni az olajválság sújtotta szigetországot.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev és Miguel Díaz-Canel kubai elnök helyi idő szerint csütörtökön mintegy két órás találkozót tartott a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában, ahol aláírtak nyolc szerződést az ipar, a vámügyek, a közlekedés és az innováció területén.

„Megállapodtunk abban, hogy megerősítjük stratégiai partnerségünket” – foglalta össze a nyilvánosság előtt Medvegyev, aki egyúttal kijelentette, hogy az állam az orosz vállalkozókkal együtt kész támogatni az energiaügyi, mezőgazdasági, csúcstechnológiai és digitális fejlesztési projekteket Kubában.

A kubai elnök bejelentette, hogy a hónap végén Oroszországba látogat, és megismételte orosz hivatali kollégájához, Vlagyimir Putyinhoz intézett meghívását, aki legutóbb 2014-ben járt Havannában. Díaz-Canel kiemelte a „kétoldalú kapcsolatok fokozatos fejlődését minden területen” az idei év során, amikor is Oroszország szorosabbra fűzte kapcsolatait Kubával, miközben Donald Trump amerikai elnök kormányzata a szankciókat bővítette Havannával szemben.

„Oroszország támogatja Kubának azokat a követeléseit, hogy szüntessék meg a blokádot” – jelentette ki Medvegyev, utalva az Egyesült Államok Kubával szembeni kereskedelmi és pénzügyi embargójára, amelyet hat évtizede tart érvényben, és amelyet az amerikai elnök nemrégiben újabb intézkedésekkel súlyosbított, köztük azzal, hogy az Egyesült Államok megbünteti azokat a hajózási társaságokat, amelyek kőolajat szállítanak a szigetországba.

Emiatt súlyos üzemanyaghiány alakult ki Kubában, és ez a válság tovább terjedt más ágazatokra is. Műholdas felvételeken látható, hogy a benzinkutaknál kilométeres sorok állnak.

Korlátozásokat vezettek be a közúti és vasúti szállításban, megváltoztatták az iskolai és munkahelyi időbeosztást, ezenkívül különféle intézkedéseket hoztak az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Washington arra hivatkozva fokozta a Kubára nehezedő nyomást, hogy a szigetország politikai és katonai támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerének, amely egyébként szintén Moszkva pártfogását élvezi.

A szigetország üzemanyag-problémáit súlyosbítja, hogy a venezuelai válság következtében drasztikusan csökkent a Kubának, legnagyobb regionális szövetségesének szánt venezuelai olajszállítmányok száma.

Bár a kubai elnök állítása szerint a tárgyalás során tájékoztatta Medvegyevet erről a nem egyszerű helyzetről, az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a vezetők nem említettek olyan megállapodást, amely szerint Oroszország rövid távon további olajat fog biztosítani Kubának az üzemanyag-ellátás problémájának megoldása érdekében.

Az EFE azonban megjegyzi: Moszkva elkötelezte magát amellett, hogy a Zarubezsnyefty orosz állami olajtársaság révén elindít egy projektet, hogy elősegítse az energiaellátás fenntarthatóságát hosszabb távon. A Boca de Jaruco nevű új olajmezőről van szó, amely a Havannával szomszédos Mayabeque tartományban található, mintegy 43 kilométerre a fővárostól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.