Megindult a török offenzíva

A csapatok felálltak a határ mentén, és az eddig Északnyugat-Szíriában tevékenykedő törökbarát erők buszkonvojokkal érkeztek az Eufrátesztől keletre fekvő, határ menti településekre.

2019. 10. 10. 5:35
ERDOGAN, Recep Tayyip
Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg katonái indulnak a határra Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái ellen – jelentette be szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter közösségi oldalon, megemlítve: a beavatkozás a Béke forrása fedőnevet kapta. Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát.

A híradás szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők voltak láthatók. Szárazföldi csapatok – legalábbis e sorok írásáig – nem léptek Szíria területére az NTV szerint. Erdogan és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetésén a török elnök biztosította orosz kollégáját, hogy a beavatkozás megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt, jelentették hírügynökségek. Bár a polgárháborúban Ankara a mérsékelt ellenzéki milíciákat, míg Moszkva a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket támogatja, a felek az asztanai (nurszultáni) béketárgyalások keretében 2017 óta keresik a politikai megoldást.

Török sajtóforrások a katonai műveletek kapcsán előzőleg arról számoltak be: a csapatok felálltak a határ mentén, és az eddig Északnyugat-Szíriában tevékenykedő törökbarát erők buszkonvojokkal érkeztek az Eufrátesztől keletre fekvő, határ menti településekre. Megjelent egy ötezer fős kommandósegység is. Ez megerősíti azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a törökbarát szíriai ellenzéki csoportok – köztük a Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet – mintegy 14 ezer harcosa egyesül egy haderővé.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg katonái indulnak a határra
Fotó: MTI/EPA

A Fehér Ház a hét elején, Donald Trump elnök és a török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, nem támogatja Ankara katonai műveleteit, de nem avatkozik közbe. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit a Szíriai Demokratikus Erők elnevezésű szervezet – amelynek kurdok is részét képezik – hátba szúrásként értékelt. Az YPG által vezetett erők ugyanis Washington legfontosabb helyi szövetségesének számítottak az Iszlám Állam elleni harcban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindezzel kapcsolatban tegnap figyelmeztetett: a szíriai kurdokat „rendkívül nyugtalanítja” az amerikaiak kivonulása.

Attól tartanak: ez lángba boríthatja a térséget, amit mindenáron el kell kerülni, mondta a fődiplomata. Lavrov szerint az Egyesült Államok képtelen a kompromisszumra, és számos alkalommal megszegte az ígéreteit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.