Megkezdődött az árulással vádolt ellenzéki vezető pere

Megkezdődött szerdán Phnompenben az árulással vádolt Kem Szokha kambodzsai ellenzéki vezető pere, amely emberi jogi szervezetek szerint nem más, mint az országot irányító Hun Szen miniszterelnök kísérlete, hogy megszabaduljon politikai ellenfelétől.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalóteremben rengeteg diplomata jelent meg, újságírót viszont csak párat engedtek be a hatóságok a tárgyalásra. Kem Szokha ügyvédei szerint három hónap is eltelhet, mire az eljárás végén ítélet születik, ami azt jelenti, hogy a per még bőven folyamatban lesz, amikor az Európai Unió februárban arról dönt, hogy megvonja-e Kambodzsától a kedvezményes nemzetközi kereskedelmi státust az emberi jogok megsértése miatt.

Kem Szokhát 2017-ben tartóztatták le, pártját, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártját pedig a 2018-as választások előtt feloszlatták, s később a voksoláson Hun Szen pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot. Kem Szokha ellen az a vád, hogy összejátszott az Egyesült Államokkal Hun Szen megbuktatása érdekében.

Az ellenzéki vezető tagadja bűnösségét. Szerinte koncepciós per folyik ellene. Az egyetlen bizonyíték ellene az, hogy egy nyilvános rendezvényen arról beszélt: tanácsokat kapott pontosabban meg nem határozott amerikaiaktól a 2013-as választásokat megelőzően, hogy miként alakítsa választási stratégiáját.

Jogvédők szintén bírálták az eljárást, s azt mondják, hogy Kem Szokhának aligha van esélye arra, hogy Kambodzsában tisztességes eljárásban legyen része.

A kambodzsai politikai ellenzék legtöbb vezetője külföldre menekült, és azzal vádolják Hun Szent, hogy pártállamot hoz létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.