Megtámadtak egy menekültügyi központot Tripoliban

Ismeretlen fegyveresek Tripoli térségében megtámadtak egy menekültügyi központot, ahol migránsok százait tartják fogva a hatóságok – közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán.

Forrás: MTI2019. 04. 24. 23:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárostól mintegy húsz kilométerre délre fekvő Kaszr Ben Gasír nevű létesítményt kedden érte támadás. Az AI szerint a történteket követően készített egyik felvételen három embert lehetett látni nyilvánvalóan lőtt sebekkel, míg mások átvérzett kötésekkel feküdtek a padlón.

Egyelőre nem világos, melyik csoport követte el a támadás, illetve mi volt az indíték.

Az észak-afrikai arab országban a kelet-líbiai tobruki ellenkormányhoz hű Halífa Haftar tábornok április 4-én a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen indította csapatait. Azóta rendszeresek az összecsapások a tripoli vezetéshez hű milíciák és Haftar erői között.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán 325 embert menekített ki a létesítményből az egyre romló biztonsági helyzet miatt. Az embereket az északnyugati fekvésű az-Závijába telepítették át. Ezzel összesen 825-re nőtt az ilyen módon harcok elől biztonságba helyezett menedékkérők száma.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint a megtámadott létesítményben 890 migráns és menekült volt őrizet alatt elszállásolva.

A világszervezet úgy tudja, hozzávetőleg 3600 menedékkérőt tartanak fogva olyan központokban, amelyek a frontvonalak közelében találhatóak

Dujarric azt mondta: „Egyre elkeseredettebb állapotok uralkodnak ezekben az őrzött központokban, jelentések vannak arról, hogy az őrök elhagyják a szolgálati helyüket, cserben hagyva a bent rekedt embereket”.

Hozzátette: egy létesítményben például már napok óta nincs ivóvíz. Líbiában Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után az ország mély káoszba zuhant.

Az észak-afrikai térségben kialakult létbizonytalanság elől sokan Líbián keresztül, a Földközi-tengeren át igyekeznek eljutni Európába. Az országban létesített menekülttáborok tele vannak illegális menekültekkel, akiket vagy a tengeren mentettek ki vízi járműveikből vagy a szárazföldön vettek őrizetbe a líbiai biztonsági szolgálatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.