Megtörte a járvány a nyugati demokráciákat

Sokkal jobban kezelték a koronavírus-járványt a keleti, autoriter berendezkedésű államok, mint a nyugati demokráciák – ez derül ki egy napokban megjelent közvélemény-kutatásból. A huszonhárom országot vizsgáló felmérés szerint Kína és Vietnam polgárai a legelégedettebbek, miközben az Egyesült Államokban megkérdezettek többsége szerint a válságot megsínyli az ország gazdasága.

Buzna Viktor
2020. 05. 09. 12:34
Drive-thru testing coronavirus disease (COVID-19) at a screening centre in Abu Dhabi
Az Egyesült Arab Emírségekben elégedettek a védekezéssel Fotó: Ahmed Jadallah Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lassan lecseng a koronavírus-járvány első hulláma, érdemes lehet elővenni Madách Imre legismertebb művét, Az ember tragédiáját. Abban is a hatodik, római színt: az egykoron civilizációteremtő birodalom múló örömökben éli fel saját értékeit, az utcákon tomboló pestissel az arisztokrácia nem tud, és nem is akar mit kezdeni.

A héten jelent meg egy huszonhárom országban, 12 500 fő bevonásával készült közvélemény-kutatás, a válaszadókat saját országuk járványügyi reakcióinak értékelésére kérték meg. A Blackbox Research és a Toluna piackutatók felmérésében felismerhető a Madách művében alkalmazott tézis-antitézis szerkezet: a nyugati társadalmak által hirdetett demokrácia gyengének bizonyul a válság kezelésében, antitézisük, a keleti autoriter rezsimek azonban mintaként jelennek meg a világban. Különösen a keleti szocialista modellek nyerték el saját állampolgáraik tetszését.

A listán Kína és Vietnam vezet, őket követi a szintén auto­riter Egyesült Arab Emírségek, a negyedik helyen India, az ötödiken Malajzia áll. Az elérhető száz pontból a megkérdezett kínaiak 85-re értékelték országuk helytállását, Vietnam 77 pontot kapott állampolgáraitól. Ezzel szemben a nyugati világból egyedül a hatodik helyezett Új-Zéland és a hetediknek befutó Tajvan ért el ötven vagy annál nagyobb értéket. A vizsgált 23 országban utolsó helyen Japán áll 16 ponttal, a huszonkettedik Franciaország, ott százból 26-ra értékelték a járvány elleni fellépést. Az Egyesült Államok és Németország egyaránt 41 pontot értek el, az Egyesült Királyság csak 37 pontot kapott.

Az Egyesült Arab Emírségekben elégedettek a védekezéssel
Fotó: Reuters

A kérdések nemcsak az egyes kormányok járványügyi intézkedéseit célozták, hanem a vállalati szféra, a helyi közösségek és a média szerepét is értékelniük kellett a válaszadóknak. A vizsgált országok közül utolsó helyen Japán áll 16 ponttal, a 22-ik Franciaország 26-tal, az Egyesült Államok és Németország egyaránt 41 pontot értek el.

– A legtöbb nyugati ország nem számított a járványra. A kormányok többsége még mindig nem tudta megemészteni a váratlan válságot, ennek következtében az emberek bizalma is megcsappant – nyilatkozta a CNBC-nek David Black, a kutatást végző Blackbox Research kutatóintézet vezetője. Ezzel szemben az ázsiai országok többsége megtanulta a leckét a koronavírushoz hasonló SARS- és MERS-járványból, Black szerint a nyugati társadalmakra azonban súlyos pszichés sokként hat a most zajló pandémia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.