Méltatta a kurdok Iszlám Állammal szembeni harcát az új német védelmi miniszter

Annegret Kramp-Karrenbauer új német védelmi miniszter méltatta a kurdoknak az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcát erbíli látogatása során szerdán.

Forrás: MTI2019. 08. 21. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kurd fegyveres erők a szélsőségesek ellen folytatott küzdelmükkel Európa és Németország védelme érdekében is áldozatokat hoztak – fogalmazott a német tárcavezető.

Németország biztonságához járul ezért hozzá a német hadsereg (Bundeswehr) kurd fegyveresek kiképzését szolgáló missziója – hangsúlyozta Kramp-Karrenbauer.

„Közös célunk az Iszlám Állam terrorjának valóban tartós legyőzése” – hangoztatta.

Felhívta a figyelmet, hogy nem lankadhat Németország erőfeszítése, s reményét fejezte ki, hogy a német parlamentben többséget kap majd a német misszió meghosszabbítása.

A német misszió mandátuma október 31-én jár le, a hosszabbítás pedig éles belpolitikai csatározások tárgya a nagykoalíciós kabinetben. A német szociáldemokraták a lezárását követelik a missziónak, aminek a kereszténydemokrata Kramp-Karrenbauer viszont hangos támogatója.

Iraki látogatásának zárónapján a kereszténydemokrata politikus több jazidivel is találkozott, akiket az Iszlám Állam szélsőségeseinek markából szabadítottak ki.

„Ezek a nők kimondhatatlan dolgokat éltek meg” – mondta az elhurcolt, megerőszakolt és kényszerházasságba kergetett asszonyokra utalva. Jogvédő szervezetek szerint a dzsihadisták továbbra is mintegy háromezer nőt és lányt tartanak uralmuk alatt. A védelmi tárcavezető több erőfeszítést követelt a nők kiszabadítása és későbbi megsegítése érdekében.

„Számomra mindez nagyon megindítóvolt, s már ez önmagában egy jó ok, hogy kijelentsem: további erőfeszítéseket akarunk tenni ebben a térségben” – hangsúlyozta a német politikus.

Kramp-Karrenbauer kedden Bagdadban tárgyalt. Aznap arról számolt be, hogy iraki kormány felkérte Németországot, hogy továbbra is vegyen részt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban, sőt növelje katonai kontingensét.

Többek között mintegy 50 német katona teljesít szolgálatot a tadzsi településen lévő katonai támaszponton, ahol logisztikai és védelmi kiképzést nyújtanak az iraki hadseregnek.

Az Irakban és Szíriában egykor kiterjedt területeket ellenőrző Iszlám Állam mára katonai vereséget szenvedett, de továbbra is követ el véres merényleteket mindkét országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.