Milliárdos megrendelések az orosz vakcinából, Amerika is belehúz

Már meg is érkeztek az első megrendelések: Moszkva állítása szerint húsz országból több mint egymilliárd adag oltóanyagra érkezett megrendelés egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, a világon elsőként Oroszországban oltóanyagot jegyeztek be a koronavírus ellen. De továbbra is az Egyesült Államokban regisztrálják a legtöbb fertőzöttet világszerte, a magát a vakcinaverseny győztesének kikiáltó orosz államfő így Donald Trumpot is nehéz helyzetbe hozta. Az amerikai elnök százmillió adag kísérleti vakcinát rendelt be.

2020. 08. 13. 6:20
Scientists develop a vaccine against the coronavirus disease in Saint Petersburg
HEALTH-CORONAVIRUS/RUSSIA-VACCINE Fotó: Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latin-Amerikából, a Közel-Keletről és Ázsiából már összesen húsz ország jelentkezett be a Moszkva által a Covid–19 betegség elleni első, minap bejegyzett orosz oltóanyagra – számolt be az RT orosz hírportál. A lap az orosz állami befektetési alap vezetőjét, Kirill Dmitrijevet idézi, aki tudatta: már több mint egymilliárd oltásra van jelentkező. Az érdeklődők között egyébként vannak amerikai cégek is, Dmitrijev pedig azt is elmondta, külföldi partnereikkel együttműködve évi ötszázmillió dózissal számolva állnak rá a vakcina gyártására. Az oltóanyag a világ első – orosz – műholdja, a Szputnyik–1 után a Szputnyik V nevet kapta, a minap megkapott engedély szerint 2021 első napján kerül forgalomba. Ekkora ígérik a tegnap megkezdett tömeges tesztelések eredményeit is. Dmitrijev a CNN-nek elmondta: a vakcina alapja a biztonság.

– Tudjuk, hogy a technológia működik, s hogy ezt be is bizonyítsuk, augusztusban és szeptemberben publikáljuk az adatokat – fogalmazott.

 

Krónikus betegeknek inkább ne

Az orosz bejelentés egyébként az egész világot sokkolta, a nemzetközi tudósközösség szkepticizmusának adott hangot a vakcina megbízhatóságára vonatkozóan. A legtöbben azt bírálták, hogy az oltóanyag eddig még nem jutott el a klinikai vizsgálatok harmadik, tömeges tesztelést előíró fázisáig. Az orosz oltás első adagjait két héten belül le fogják gyártani, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára, jelentette be Mihail Murasko egészségügyi miniszter. Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta: súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedőknek nem javasolt a vakcina.

Százmillió adag kísérleti vakcina

Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A moszkvai bejelentések senkinek nem okoztak akkora bosszúságot, mind Donald Trumpnak. Az Egyesült Államokban több mint 5,1 millióan fertőződtek meg, 164 ezren pedig meghaltak. Kedden, egyetlen nap alatt több mint 52 ezer új vírusfertőzést diagnosztizáltak az országban. Kiemelkedően sok, csaknem 11 500 új beteget jelentettek Kaliforniából, ahol már több mint félmillióra nőtt a fertőzöttek száma. Az amerikai elnök az aggasztó adatokra reagálva bejelentette: a kormányzat százmillió adag kísérleti vakcina megvásárlásáról állapodott meg a massachusettsi Moderna biotechnológiai céggel. A vásárlás költségeit teljes egészében a szövetségi kormány fedezi. Washington egyébként önti a dollármilliókat a vakcinafejlesztésekbe, és elemzők attól tartanak: a novemberi elnökválasztás közeledtével Trump élni fog a vészhelyzeti engedélyeztetés jogával, és félkész oltóanyagot kapnak az amerikaiak.

Szeptemberre készülnek

A Moderna mRNA–1273 elnevezésű potenciális oltóanyaga egyébként már a tesztelések utolsó fázisában tart. A kutatócég a hó elején tett bejelentése szerint arra számítanak, hogy szeptemberben el is készülnek a vakcinával. A Trump-adminisztráció emellett számos további oltóanyaggyártóval kötött beszerzési megállapodásokat. A Moderna csak akkor részesül a mintegy másfél milliárd dollár értékű kifizetésből, ha sikerül meghatározott időn belül leszállítania az oltóanyagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.