Moszkva: Nincs politikai konfliktus Tbiliszivel

Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése elnevezésű szervezet tanácskozásán.

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 18:26
Protests in Tbilisi
Ellenzéki tüntető. Lemondásokat követelnek Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz turistákat fizikai veszély fenyegeti Grúziában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában. Peszkov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban orosz újságírók és parlamenti képviselők tapasztaltak agresszív magatartást. A szóvivő szerint ennyi példa bőven elegendő volt a potenciális veszély megértéséhez és a kényszerűségből meghozott korlátozásoknak a bevezetéséhez. Ezek között van a közvetlen légi járatok jú­lius 8-tól történő leállítása és a szervezett turistautak beszüntetése. A szóvivő szerint a közvetlen légi járatokat akkor lehet majd újraindítani, ha alábbhagy „a ruszofób hisztéria”, amelyet szerinte radikális elemek táplálnak. A két ország között nincs semmilyen politikai konfliktus – tette hozzá.

Ellenzéki tüntető. Lemondásokat követelnek
Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze

Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése elnevezésű szervezet tanácskozásán. Szalome Zurabisvili grúz elnök Moszkvát hibáztatta a történtekért. A grúz labdarúgó-bajnokság hét végi fordulóján több csapat „Oroszország megszálló” feliratú mezben lépett pályára – írja az MTI.

A tüntetők egyik követelésére reagálva a kormánypárt vezetője, Bidzina Ivanisvili a választási rendszer gyökeres átalakítását jelentette be hétfőn. Közölte, hogy széles körű politikai reformot kezdeményez, a többi között azt, hogy már a jövőre esedékes parlamenti választást arányos rendszer szerint tartsák meg, bejutási küszöb nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.