Negyedével több gyilkosság Amerika nagyvárosaiban

Az ország ötven legnagyobb városában két számjegyű ütemben nőtt az emberölések száma.

Mártonffy Attila
2020. 08. 04. 15:48
null
Chicago, 2020. július 22. Rendőrök vizsgálják a helyszínt, miután egy járműből lövöldözni kezdtek egy temetés résztvevőire egy chicagói ravatalozónál 2020. július 21-én. A lövöldözésben 14 ember megsérült. A rendőrség egy embert őrizetbe vett. Fotó: Tyler LaRiviere Forrás: MTI/AP/Chicago Sun-Times/Tyler LaRiviere
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chicagóban a múlt hétvégi menetrendszerű lövöldözésekben kilencen meghaltak, 25-en megsebesültek. A halálos áldozatok között van egy kilencéves fekete kisfiú is, akit játszadozás közben talált el egy golyó. Az Illinois állambeli nagyváros gyászos hónapot zárt júliusban, a gyilkosságok száma 139 százalékkal nőtt júniushoz képest, több mint ötven százalékkal pedig 2019 júliusához viszonyítva. A másik erőszak sújtotta városban, az oregoni Portlandben az elmúlt hónap produkálta a legtöbb egyhavi halálos áldozatot az 1980-as évek óta: tizenöten vesztették életüket fegyvertűzben vagy késelés miatt, az idei évben pedig eddig huszonnégyen váltak gyilkosság áldozatává.

A The Wall Street Journal arról számolt be a napokban, hogy felmérések szerint

az Egyesült Államok ötven legnagyobb városában az idei év első felében átlag 24 százalékkal emelkedett az emberölések száma az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Azaz 2020-ban eddig hivatalosan 3612 gyilkosság történt a metropoliszokban. A legmeredekebb növekedés a már említett Chicagóban következett be, ott történt minden nyolcadik emberölés. A helyi rendőrség adatai szerint 2020. január 1-jétől július 31-éig 440 embert öltek meg. A július különösen kegyetlen volt: az elszabadult erőszak 105 halálos áldozatot követelt 584 lövöldözésben. A gyilkosságok száma elsősorban az amúgy is nagy bűnözési arányt felmutató városokban nőtt – mint például Philadelphia (Pennsylvania) és Detroit (Michigan), de az olyan, hagyományosan viszonylag békés településeken is emelkedett, mint Phoenix (Arizona) vagy Omaha (Nebraska).

Rendőrök vizsgálják a helyszínt, miután egy járműből lövöldözni kezdtek egy temetés résztvevőire egy chicagói ravatalozónál 2020. július 21-én. A lövöldözésben 14 ember megsérült. A rendőrség egy embert őrizetbe vett.
Fotó: MTI/AP/Chicago Sun-Times/Tyler LaRiviere

A Vox amerikai híroldal ugyanakkor arra a bizonytalanságra hívja fel a figyelmet, hogy a gyilkosságok ugrásszerű növekedése az első félévben országos jelenség-e, vagy csak a nagyvárosokra korlátozódik – adatok ugyanis csak az utóbbiakból vannak. A tisztánlátást nehezíti az is, hogy a más típusú erőszakos bűnelkövetés viszont csökkent ugyanazokban a városokban. Ha pedig a jelenlegi emelkedési tendenciát összevetjük a historikus adatokkal, az jön ki, hogy mégiscsak hasznosak voltak a korábbi bűnmegelőzési törekvések, ugyanis a gyilkosságok tekintetében több városban még így is jobb a helyzet, mint évtizedekkel korábban. Szakértők szerint az idei „fellendülés” több okra vezethető vissza. Ilyen például a rendőri erőszak elleni tiltakozás és ennek nyomán a rendőrségbe vetett bizalom elvesztése, a gazdaság visszaesés, a munkanélküliség, a fegyvervásárlások megnövekedése, a mozgáskorlátozás miatti unalom, és a társadalmi kiábrándultság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.